06 iul. 2015 | 12:53

Acest exoschelet inteligent e salvarea oamenilor care nu pot merge [VIDEO]

ACTUALITATE
Acest exoschelet inteligent e salvarea oamenilor care nu pot merge [VIDEO]

Exoscheleții nu sunt o soluție-minune doar pentru persoanele cu dizabilități. Aceștia, grație capacității de protecție combinată cu flexibilitatea, s-ar putea dovedi foarte utili și în industrie.

Cei de la Ars Technica au încercat un astfel de exoschelet și au descris experiența ca fiind „probabil cel mai aproape mod în care ne vom afla de a avea o super-putere reală”. Exoscheletul Ekso Bionics cântărește 18 kilograme, dar odată ce îl pui pe tine, devine complet lipsit de greutate. Costumul va intra pe piață începând cu 2016, iar Jeffrey Cohen, analist financiar, crede că va costa în jur de 12.000 de dolari.

Cei de la Ekso Bionics speră că uimitorul exoschelet va fi la ordinea zilei în marile fabrici și firme de construcție. Ținând cont de construcția atât de atentă, compania are toate șansele să i se îndeplinească dorințele. Cercetările se desfășoară de 10 ani, iar Ekso Bionics nu este primul exoschelet al companiei. Întâi a fost HULC (Human Universal Load Carrier), creat pentru soldați, apoi, în 2010, au lansat eLEGS, un exoschelet bionic, inteligent, care permite persoanelor imobilizate în scaunul cu rotile să stea în picioare și să meargă.

Ekso a văzut lumina zilei în 2012, iar inițial avea scopul de a reda mobilitatea persoanelor cu dizabilități. Văzând dincolo de această utilitate, dezvoltatorii nu s-au oprit aici. Totuși, aceștia spun că scopul a rămas același, și anume de a ajuta oamenii, de a le da forță adițională, mobilitate și siguranță. Desigur, industriașii sunt încă reticenți, dar Jeffrey Cogen este convins că Ekso va începe să genereze profit considerabil la sfârșitul anului 2018.