E surprinzător unde ajung datele voastre private din cauza aplicațiilor

E surprinzător unde ajung datele voastre private din cauza aplicațiilor

Nu contează dacă aveți un iPhone sau Android, există foarte multe aplicații de mobil care vă partajează informațiile voastre private cu terți.

Din ce în ce mai multe aplicații de mobil pe care le folosiți zilnic au o componentă online. Această particularitate se reflectă într-un set de permisiuni pe care le acordați unui program fără să citiți neapărat ce înseamnă fiecare dintre ele și în ce mod vă pot afecta intimitatea. Începând cu adresa voastră de email și data nașterii și terminând cu particularități de sănătate, ați fi uimiți câte elemente care vă definesc sunt online în mai multe baze de date cu care ați crede că nu aveți nici o treabă.

Conform unui studiu realizat de o firmă de cercetare, multe dintre aplicațiile pe care le folosiți partajează cu terți o parte semnificativă dintre datele pe care le introduceți în interior. În medie, 110 aplicații de iOS și Android v-au trimis datele către trei domenii diferite de internet. Pe de o parte, acest detaliu nu este de speriat și se întâmplă de mulți ani. Ce riscați însă să nu se întâmple și are loc, ține de rezultatele unor analize medicale ce pot fi folosite de companii de marketing pentru a vă împinge reclame targetate la un alt nivel. În plus, dacă în mod automatizat se face legătura între numele vostru, activitatea online și locația în care vă aflați s-ar putea să vă speriați când vedeți următoare reclamă pe telefon sau următoarea recomandarea în interiorul unei aplicații pe care o foloseați de foarte mult timp.

Deși acest scenariu detaliat mai sus pare ipotetic, același studiu defalchează aplicațiile analizate în funcție de tipul informațiilor partajate. Pe iOS, 47% dintre aplicațiile analizate vă partajează locația și 18% dintre ele vă partajează numele, respectiv adresa de email – 16%. Pe Android, situația este mult mai îngrijorătoare, 73% vă distribuie adresa de email, 49% au treabă cu numele vostru, iar 24% sunt și mai agresive, necesitând acces la numărul IMEI.

Revenind la paragraful din introducere, nu uitați că cea mai mare parte dintre aceste informații este partajată cu acordul vostru, în mod voluntar. Cele mai multe aplicații detaliază la instalare comportamentul lor, iar dacă nu o fac, permisiunile necesare ar trebui să vă dea de gândit, mai ales dacă sunteți destul de stresați vizavi de ce se întâmplă cu datele voastre.

Citește și: