De ce nu există egalitate între supereroi: femeile încă sunt mai prost văzute decât bărbații

De ce nu există egalitate între supereroi: femeile încă sunt mai prost văzute decât bărbații

În benzile desenate există mulți supereroi și deloc supereroine. Mai există câte o femeie care se alătură bărbaților în salvarea lumii, dar este cel mult ajutor, nu lider. Este o problemă care începe să fie remediată cu ultimele serii.

Dacă vei întreba un copil ce se face când va fi mare, el va alege să fie un fel de Superman, Batman sau Spiderman, să ajute oameni. Pentru băieți este în regulă, dar fetele au puține soluții în universul supereroilor promovați de Marvel sau DC Comics. Noile cercetări întreprinse de Universitatea din Missouri sugerează că, cel puțin în cazul personajelor supererou de sex feminin, influența asupra celor mici nu este întotdeauna pozitivă.

Concluzia celor care au desfășurat aceste cercetări vine pe fondul a ceea ce sunt supereroinele. Ele au o imagine sexi, cu forme voluptoase, care, de cele mai multe ori, sunt scoase în evidență de ținutele în care apar. Fiind expuși la astfel de imagini, copiii tind să deprindă convingeri deformate în privința aspectului feminin și să aibă o stimă de sine scăzută la maturitate. În filme dedicate supereroilor de tipul Spiderman sau Superman, este promovată imaginea personajului masculin ca fiind un om puternic, inteligent și capabil să lupte cu forțele rele, scrie HotNews.

Deseori în aceste filme personajele feminine apar ca ființe firave, delicate, lipsite de apărare, punându-se accentul pe imaginea lor. Cercetătorii au concluzionat că expunerea celor mici la stereotipul de femeie frumoasă și, de multe ori, în poziția de victimă duce la scăderea respectului față de corpul unei femei și deformează valoarea pe care aceasta o are în societate.

Asta, în timp, generează o viziune care promovează mai puțin egalitatea femeii cu bărbatul, ci mai mult superioritatea celui din urmă. Chiar și când femeile sunt afișate drept zeițe, accentul se pune tot pe corp și pe avantajele fizicului.

Citește și despre povestea unui business care mergea excelent acum 2.000 de ani. Un sit arheologic prahovean inedit spune multe despre viata din vremurile imparatului Traian.

Citește și: