De ce este Windows Phone probabil cel mai sigur sistem de operare pentru telefoane

FEATURE
De ce este Windows Phone probabil cel mai sigur sistem de operare pentru telefoane
13 mai 2015 | 15:26

O-initiativa-Microsoft-Romania-cu-sprijinul-PLAYTECH

Șansele ca tu să citești acest articol de pe telefonul mobil sunt foarte mari. Folosind smartphone-urile aproape la fiecare oră din zi, iar pe lângă faptul că facem apeluri sau trimitem SMS-uri, instalăm aplicații, navigăm pe Internet și citim mailuri. Având în vedere că facem, practic, aproape toate lucrurile pe care le facem pe un PC, securitatea acestor dispozitive ar trebui să conteze cel puțin la fel de mult. 

Putem spune, fără exagerare, că smartphone-urile sunt dispozitivele care ne-au schimbat cel mai mult viața în ultimii 10 ani. Ne ajută să fim mereu conectați la lucrurile care contează pentru noi, ne facilitează accesul la informații și ne transformă în creatori de conținut prin fotografiile pe care le publicăm, cu ajutorul lor, pe rețelele sociale.

Din păcate, odată ce ele au crescut în popularitate și au fost adoptate de un număr semnificativ de persoane, la fel ca și computerele, au devenit ținte ale hackerilor. Acest lucru se vede din ce în ce mai mult, de la an la an. De exemplu, în prima jumătate a anului trecut au fost descoperite cu 18% mai multe amenințări decât au fost depistate în tot anul 2013.

Se știe faptul că sistemul Android este cea mai mare țintă a hackerilor, iar asta se întâmplă din două motive: este cel mai răspândit și este cel mai deschis. Având în vedere că și iPhone-urile au fost luate în vizor (și sparte) de infractorii cibernetici, ce ai putea alege dacă ții la siguranța informațiilor tale și la confidențialitatea conversațiilor când vine vorba de telefoane? Ai putea alege între Blackberry și Windows Phone, dar cum platforma Windows crește pe zi ce trece, dezbatem mai jos de ce ar fi ecosistemul Microsoft o alegere potrivită.

Pe lângă faptul că telefoanele cu Windows vin în toate formele, mărimile și culorile și oferă și performanțe de top, ele dispun de o serie de funcționalități și opțiuni gândite special pentru siguranța utilizatorilor.

windows phone vpn

Securitatea pe Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru smartphone-uri creat de Microsoft. Merită, pentru început, să menționăm că sistemul a fost gândit de la început pentru a oferi o securitate cât mai sporită. Astfel, software-ul a fost proiectat în așa fel încât să nu existe vulnerabilități ce ar putea fi exploatate de hackeri.

Din momentul în care telefonul se deschide și se inițializează procesul de BOOT, el este protejat. Acest lucru este posibil mulțumită tehnologiei UEFI care nu permite niciunui software malițios să modifice parametrii normali înainte ca celelalte măsuri de protecție să își intre în drepturi. Sistemul nu permite nici modificări de niciun fel, adică nu poate fi ”rootat”.

După asta, urmează verificarea semnăturilor digitale ale tuturor programelor care rulează la inițializarea sistemului. Acest lucru este foarte important deoarece dacă se întâmplă ca un fișier să fi fost infectat, malware-ul nu se va putea răspândi și în alte părți.

Spre deosebire de Android, unde majoritatea infecțiilor vin din instalarea aplicațiilor din surse necunoscute, în cazul Windows Phone orice aplicație trebuie să poarte o semnătură digitală și să provină din magazinul de aplicații Microsoft. Asta limitează enorm sursele potențiale de infecție.

Pe lângă aceste tehnologii implementate adânc în sistem, există și o serie de funcționalități care pot fi de ajutor celor care folosesc Windows Phone la locul de muncă. 

În primul rând, dacă se întâmplă să-ți fi pierdut telefonul care avea date esențiale pe el, poți șterge totul de la distanță, limitând drastic potențialele pagube.

În al doilea rând, posibilitatea de a te conecta la un VPN sau la o rețea securizată este foarte importantă, având în vedere că majoritatea corporațiilor folosesc astfel de servicii pentru a-și asigura un spor de securitate. Windows Phone oferă acces atât la standardele IPsec și SSL, menținând rețeaua în siguranță.

În al treilea rând, dacă luăm în considerare faptul că e-mailurile conțin, de foarte multe ori, informații sensibile, trebuie să ne asigurăm că nu pot fi citite de alte persoane. Serviciul Outlook preinstalat pe telefoanele cu Windows Phone permite criptarea mesajelor trimise, iar dacă cineva le interceptează înainte de a ajunge la destinație, nu le va putea înțelege.

securitate windows phone

Aplicații pentru un plus de securitate

O vorbă din bătrâni spune că ”paza bună trece primejdia rea” și, din păcate, este valabilă atunci când vorbim despre securitatea dispozitivelor electronice. Experții în cyber security sunt mereu într-un joc de șoarecele și pisica cu hackerii, iar uneori hackerii găsesc metode de a sparge toate barierele. Pentru asta îți recomandăm trei aplicații care îți oferă un plus de siguranță pe Windows Phone.

Kaspersky Safe Browser îți permite să navighezi fără griji pe Internet, blocând site-urile care au cod malițios, dar și pe cele care folosesc tehnici de phishing pentru a fura datele personale ale utilizatorilor. Se folosește de o componentă de cloud pentru a verifica toate link-urile înainte ca acestea să fie deschise. De asemenea, aplicația este utilă și pentru cei care au copii, pentru că permite blocarea unor site-uri.

4UrEyezOnly este o aplicație care îți permite să trimiți mesaje și documente criptate. Fișierele nu pot fi copiate sau date mai departe și pot fi șterse oricând și niciodată nu trebuie să-ți faci griji că o fotografie menită unei singure persoane va fi văzută și de altcineva.

Keeper este o aplicație cu dublu rol. În primul rând, poate fi folosită ca un seif pentru toate parolele tale. Le memorează, ca să nu mai fii tu nevoit să o faci și te ajută să treci mai rapid de autentificarea pe diverse site-uri. Dacă nu ai inspirație pentru o parolă puternică, Keeper poate genera una pentru tine, pentru a te asigura că hackerii nu vor ajunge prea curând la datele tale. Toate aceste parole pot fi împărtășite cu alte persoane, dacă alegi asta. În al doilea rând, Keeper oferă acces la un cloud propriu, iar creatorii promit protecție conformă standardelor armatei, toate datele și parolele fiind criptate.

Funcționalitatea Kid’s Corner, disponibilă pe Windows Phone, îți permite să creezi mai multe conturi pe același dispozitiv. În acest fel, poți controla aplicațiile pe care le poate accesa copilul tău, asigurându-te în același timp că datele tale personale, email-ul și lista de contacte sunt în siguranță.

Dacă vrei să afli mai multe despre pericolele din mediul online și măsurile pe care le poți lua pentru a te proteja, găsești toate informațiile pe site-ul Microsoft.

 O inițiativă Microsoft România realizată cu sprijinul Playtech.ro