Cum ştergi vechiul Windows după ce ai trecut la Windows 10?

Cum ştergi vechiul Windows după ce ai trecut la Windows 10?
08:40 28.09.2015

În urma upgrade-ului la Windows 10, ascunsă undeva pe hard disk-ul vostru, este vechea instalare de Windows pe care o puteţi şterge.

Deşi am făcut referire în titlul la Windows 10, acest tutorial se aplică de fiecare dată când preferaţi să instalaţi o nouă versiune de Windows prin upgrade. Dacă nu optaţi pentru formatarea unei partiţii înaintea începerii procesului de instalare a unui sistem de operare Microsoft, vechea voastră versiune va fi salvată la rădăcina partiţiei de sistem într-un director intitulat Windows.old. Acesta poate fi acuns, dar nu este obligatoriu. Un lucru sigur constă însă în dimensiunea sa semnificativă. Aceasta din urmă se datorează faptului că, în caz de nevoie, îl puteţi aduce din nou în prim plan, îl puteţi restaura fără nici un fel de emoţie.

Dintr-un punct de vedere, gestul celor de la Microsoft de a vă creea un backup la vechiul sistem de operare este lăudabil. Mai puţin lăudabil este însă faptul că, dacă v-aţi decis că vă este inutil şi vă ocupă spaţiu degeaba, s-ar putea să fie mai greu de şters decât aţi crede, de aici şi nevoia unui tutorial. La fel de tristă este dimensiunea respectivului backup, care poate ajunge cu uşurinţă la 25 – 30GB, cantitate de spaţiu indispensabilă, mai ales în cazul unui SSD de 128GB. Apropo, după 30 de zile de la upgrade, Windows-ul nu vă va mai permite să faceţi downgrade, oferindu-vă un motiv în plus să ştergeţi acel director. În altă ordine de idei, dacă nu vreţi oricum să vă bazaţi pe uneltele de backup şi restaure incluse în Windows, o soluţie mai bună ar fi să apelaţi alte utilitare gratuite care vin la pachet şi cu avantajul de fi cross-platform. Pentru acele scenarii am scris Cum faci o imagine de backup cu sistemul de operare?.

windows.old windows 10 cleanup

Cum ştergi directorul Windows.old după upgrade-ul la Windows 10?

În urmă cu câţiva ani, această procedură era mult mai complicată, dar acum durează doar 5 minute. Primul pas este să rulaţi Disk Cleanup. Există multe metode pentru a ajunge la el, dar cea mai rapidă implică să apăsaţi pe Windows + R, să tastaţi în fereastra Run comanda cleanmgr şi să apăsaţi pe Enter. În câteva secunde va apărea o fereastră în care veţi fi invitaţi să alegeţi partiţia pe care vreţi să o curăţaţi. Optaţi pentru Local Disk C dacă acolo sistemul de operare instalat. De cele mai multe ori, aceasta este varianta implicită.

După ce vă va fi scanată partiţia, pe ecran va apărea o fereastră cu fişierele de pe sistem pe care le puteţi şterge fără repercusiuni ascunse. Deşi puteţi apăsa pe Ok pentru a iniţia ştergerea efectivă, pe voi vă interesează altceva momentan. Daţi click pe Clean up system files în colţul din stânga jos. Din nou, va fi necesar să aşteptaţi câteva secunde pentru a vă fi afişată o listă. Cea mai importantă componentă din această listă constă în ,,Previous Windows Installations”, aceasta va avea şi cea mai mare dimensiune. Puteţi bifa şi alte elemente din respectiva listă, dar nu este obligatoriu. Apăsaţi pe Ok. Vi se va cere confirmarea de două ori pentru ca Windows-ul să fie sigură că nu faceţi respectivul gest din greşeală. Confirmaţi de fiecare dată. Asta a fost tot. După câteva minute, partiţia voastră de sistem va fi mult mai aerisită datorită spaţiului liber câştigat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI