Cum a ajuns Facebook să te știe mai bine decât oricine

Cum a ajuns Facebook să te știe mai bine decât oricine

Folosim tot mai mult rețelele sociale și cu cât le dăm mai multe date, cu atât acestea sunt mai bune la a ne crea un profil psihologic. Facebook, cea mai mare rețea socială, ne poate cunoaște mai bine decât ne știm noi.

Cu cât are mai multe date despre noi, cu atât Facebook „se pricepe“ mai bine la a ne analiza. Astfel, un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge și Stanford au încercat să afle cât de mult ne poate cunoaște o rețea atât de mare. Studiul a comparat ceea ce oamenii apreciază prin like și ceea ce au răspuns ei și prietenii lor despre ei.

La final, concluzia studiului a fost că Facebook te poate cunoaște mai bine decât oricine, indiferent de relația pe care o ai cu cineva. Cercetătorii au spus că e o descoperire surprinzătoare, dat fiind că oamenii au evoluat spre a avea un bun set de instrumente pe baza căruia să judece personalitatea cuiva. Totuși, partea bună la judecata unui computer este că acesta nu e subiectiv.

Pentru a compara ceea ce oamenii răspund cu ceea ce fac, cercetătorii au avut acces la like-urile pe care oamenii le-au acordat. Astfel au observat că și pe baza a doar 10 like-uri aplicația poate judeca mai bine decât un coleg. „Când oamenii răspund unui chestionar, tind să răspundă punându-se într-o lumină mai bună decât sunt. Computerele însă nu riscă să facă așa ceva și sunt obiective“, a explicat Michal Kosinski, profesor în știința computerelor la Universitatea Stanford, conform Wired.

Pe lângă vestea poate proastă că Facebook și alte servicii ne pot cunoaște mai bine decât noi, există și beneficii. În primul rând, computerele nu judecă, nici nu ne plac, nici nu ne urăsc. Apoi, nu sunt limitate din punct de vedere cultural și nici nu li se alterează judecata pe parcursul timpului. „Computerele pot să vadă dincolo de toate prejudecățile noastre. Nu contează dacă ești bărbat, femeie, bătrân, tânăr, alb sau negru. Astfel, avem o metodă ieftină și foarte bună pentru a judeca personalitatea a milioane de oameni“, a mai spus Kosinski.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: