Cometa ”craniu” a trecut pe lângă Terra în noaptea de Halloween

Cometa ”craniu” a trecut pe lângă Terra în noaptea de Halloween

O rocă spațială imensă cu un aspect ciudat a trecut pe lângă Pământ în noaptea de Halloween. Obiectul nu a reprezentat niciun pericol pentru noi. 

Roca spațială imensă asemănătoare cu un craniu a trecut sâmbătă seara prin apropiere de Terra, la aproximativ 500.000 de km.

Obiectul spațial, cu un diametru de 600 de metri, a trecut pe lângă Pământ sâmbătă la ora 17.01 GMT, la distanță mai mare decât se află Luna față de planeta noastră, relatează EFE și DPA, citate de Agerpres.

NASA spune că această rocă a fost probabil o așa-numită cometă moartă, însemnând că, cel mai probabil, și-a ‘coada’ după foarte multe orbite în jurul Soarelui. Din punct de vedere științific, s-a crezut inițial că este vorba de un asteroid, care a și primit numele de catalog Asteroid 2015 TB145, dar după ce a fost observat mai bine grație telescopului cu infraroșu al NASA (telescopul IRTF) instalat în Hawaii, s-a stabilit că este vorba cel mai probabil de o cometă.

Forma ciudată a ei a atras atenția. Inițial, reprezentanții agenției spațiale au spus că aceasta seamănă cu un bostan, dar când s-a apropiat mai tare, asemănarea cu un craniu a devenit evidentă.

Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul un corp de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul „fenomen Tunguska”, care a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătrați de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adică mai puțin de 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativă a Pământului există numeroși astfel de bolovani care rătăcesc prin spațiu care nu au fost încă detectați. Estimările oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel puțin 30 de metri, iar conform NASA, mai puțin de 1% dintre aceștia au fost descoperiți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: