Cinci feluri în care noul procesor Qualcomm Snapdragon 810 va schimba piața smartphone-urilor

Cinci feluri în care noul procesor Qualcomm Snapdragon 810 va schimba piața smartphone-urilor

Qualcomm Snapdragon 810 va avea probabil cea mai mare influență asupra dezvoltării pieței smartphone-urilor în anul 2015, grație inovațiilor pe care le aduce.

qualcomm snapdragon 810

Anul acesta va fi marcat de câteva evenimente foarte interesante care ar putea avea consecințe importante pentru câteva companii foarte mari. După ce nu au reușit să impresioneze cu Galaxy S5, Samsung se află în prezent într-o situație dificilă, în condițiile în care vânzările de telefoane au fost cu mult sub așteptări. Lansarea noului Galaxy S6 este foarte importantă pentru gigantul coreean, strategia viitoare a acestuia find bazată cel mai probabil pe succesul smartphone-ului. Nici cei de la LG, HTC, sau Sony nu au o misiune mai ușoară, următoarele flagship-uri ale acestora fiind foarte importante pentru evoluția pieței. Dar niciunul dintre acestea nu va avea un efect așa de important precum Snapdragon 810, cel mai nou procesor produs de americanii de la Qualcomm.

qualcomm snapdragon 810

În luna aprilie a anului trecut cei de la Qualcomm făceau pentru prima oară publice informații despre noul lor vârf de gamă pentru tablete şi smartphone-uri. În toată această perioadă de timp însă, SoC-ul pe 64 de biţi a fost învăluit într-o aură de mister deoarece nu a beneficiat de o dată de lansare fermă. Cei la Qualcomm au promis că Snapdragon 810 se va regăsi în terminale în prima jumătate a lui 2015, deși zvonurile care circulau la un moment dat pe internet contraziceau această ipoteză. Aparent, la anumite nivele de voltaj, procesorul se supraîncălzea, fapt ce cauza performanțe mai slabe. Pe lângă asta, procesorul grafic Adreno 430 prezenta anumite erori în drivere. Compania cu sediul în San Diego, California, a negat, însă, orice fel de problemă. Directorul responsabil de relații publice pentru Qualcomm, Jon Carvill a făcut o declaraţie simplă şi la obiect în acea perioadă pentru a contrazice zvonurile.

După cum notează și Mashable, procesorul este cel mai important element al unui smartphone. Felul în care aplicațiile rulează, notificările și orice alt aspect vital este controlat de procesor. Snapdragon 805, actualul vârf de gamă, permite utilizarea unor dispozitive precum Gear VR, dar modelul 810 va fi mai performant din orice punct de vedere. Următoarele cinci sunt cele mai importante progrese care vor fi înregistrate odată cu implementarea noului procesor.

Cum va schimba Snapdragon 810 piața

Wi-Fi de 5 ori mai rapid. Qualcomm Snapdragon 810 va fi primul procesor dotat cu noua generație de Wi-Fi 802.11ad. Noua tehnologie ar garanta viteze de cinci ori mai mari decât Wi-Fi-ul care se găsește în ziua de azi, cel care folosește standardul 801.11ac. Cu puterea de procesare pe care o deține Snapdragon 810 și vitezele de care este capabilă noua tehnologie Wi-Fi, dispozitivele care vor beneficia de Snapdragon 810 vor putea fi folosite ca un PC. Tot ceea ce e nevoie să faceți este să conectași un mouse și o tastatură.

wi-fi snapdragon 810

Dispozitivele mobile vor putea fi folosite precum console. După cum am menționat și mai sus, noul model al celor de la Qualcomm va avea o putere de procesare vast îmbunătățită. Aceasta vă va permite să folosiți gadgeturile drept console de jocuri. De ce să dați 1.700 de lei și pe o consolă de ultimă generație, când puteți foarte ușor să conectați tableta sau telefonul la televizorul din sufragerie și să vă jucați? Pe viitor, smartphone-urile cu Qualcomm Snapdragon 810 ar putea reprezenta o amenințare pentru cei de la Microsoft sau Sony și vânzările de console produse de aceștia.

Sony-PS4-Console

Sunet direcțional. Posibilitatea recepționării sunetului de la un singur individ dintr-un grup sau transmiterea fasciculelor de unde sonor către o singură persoană a fost studiată de foarte mult timp. În ciuda performanțelor de care sunt capabile telefoanele și tabletele din ziua de azi, sunetul direcțional nu a fost încă implementat de niciun mare producător din industrie.

Odată cu introducere procesoarelor din noua generația, dispozitivele vor putea procesa sunetul într-un fel diferit. Astfel, dacă filmați mai multe persoane, cu ajutorul camerei, veți fi capabili să setați telefonul să recepționeze sunetele care vin de la o singură persoană din grupul respectiv.

Streaming la rezoluție 4K. În urmă cu mai mult timp, cei de la Qualcomm ne-au spus că în curând vom avea parte de telefoane cu ecrane 4K. Având în vedere calitatea imaginii pe care o avem pe dispozitive cu ecrane 2K precum LG G3, diferența uriașă în densitatea pixelilor pe inch nu va avea un impact foarte mare asupra calității imaginii. Acum, însă, atenția acestora pare a se concentra mai mult asupra streaming-ului la rezoluție 4K, decât asupra display-urilor în sine. Conform celor de la Mashable, device-urile cu Snapdragon 810 vor fi capabile de streaming Ultra HD wireless. Desigur, veți avea nevoie și de un televizor pe măsură.

Materialele video la rezoluție 4K ar urma să fie obținute chiar cu ajutorul propriilor telefoane și tablete. Având în vedere cerințele nu foarte mari pentru a putea filma videoclipuri 4K, vom vedea din ce în ce mai multe modele capabile de acest lucru în viitorul apropiat. Estimările indică nu mai puțin de 500 de milioane până în anul 2018.

snapdragon 810

Camere foto mult mai performante.

Camerele foto care vor fi montate pe telefoane pe viitor se vor putea folosi de puterea de procesare considerabilă a cele mai noi creații Qualcomm pentru a imita zoom-ul optic. În acest fel, imaginile pe care acestea vor fi capabile să le reproducă vor rivaliza, în opinia multora, cu cele realizate cu ajutorul aparatelor DSLR din punct de vedere al calității. Dacă acesta lucru se dovedește a fi adevărat, Snapdragon 810 va transforma telefoanele nu numai în console de jocuri, dar și în aparate foto profesionale.

Citește și: