CES 2015 – Intel Compute Stick: Poate cel mai mic „sistem“ cu Windows 8.1

CES 2015 -  Intel Compute Stick: Poate cel mai mic „sistem“ cu Windows 8.1

Încercând probabil să demonstreze fiabilitatea şi consumul redus de energie al noilor sale procesoare, Intel a anunţat la CES 2015 micuţul Intel Compute Stick.

În imaginea de mai sus este un ,,sistem” capabil să ruleze în condiţii optime Windows 8.1. Am pus termenul sistem în ghilimele, deoarece este evident de la prima vedere că un astfel de gadget joacă în complet altă ligă în comparaţie cu un sau laptop clasic, chiar dacă prin prisma faptului că rulează Windows poate fi considerat sistem.

Este un stick USB supra dimensionat, din aceeaşi gamă cu un Chromecast. Se conectează la portul HDMI al unui TV, cu menţiunea că poate recepţiona energia electrică necesară funcţionării prin micuţul port micro USB de pe laterala sa. În teorie, s-ar putea alimenta şi printr-un port HDMI cu MHL, dacă televizorul vostru suportă acest standard. La interior, partea de procesare este compusă dintr-un Intel Atom quad core de ultimă generaţie, o cantitatea de memorie RAM de 2GB şi un spaţiu de stocare în format flash de 32GB.

Partea cea mai atractivă a întregului Intel Compute Stick constă într-un port USB de dimensiuni obişnuite, pentru diverse periferice, la care se mai adaugă WiFi şi Bluetooth 4.0. La 150 dolari este evident că nu e poziţionat în piaţă pe aceeaşi linie cu un Chromecast de 30 de dolari, dar poate fi considerat fără probleme ca fiind un ideal pentru munca de birou. Ca un mic detaliu, cei de la Intel oferă, într-un pachet similar ca dimensiuni, o versiune cu Linux a aceluiaşi Intel Compute Stick. Singura diferenţă este că, la 90 de dolari se rezumă la doar 1GB de memorie RAM şi 8GB de memorie flash internă.

Ambele versiuni ale acestui stick HDMI minune vor fi disponibile începând cu luna martie a acestui an.