Hackerii ruși te pot șantaja și dacă nu ești conectat la internet

Hackerii ruși te pot șantaja și dacă nu ești conectat la internet

Hackerii ruși se folosesc de programe malițioase care funcționează offline, obligând victimele să plătească bani pentru a avea acces la calculator.

Infractorii ruși din mediul virtual au descoperit o nouă metodă prin care pot face bani de pe urma programelor de tip ransomware, fără a avea nevoie ca victimele să fie conectate la internet. Conform site-ului Register, noul software malițios le-ar putea îngreuna activitatea autorităților când vine vorba de combaterea hackerilor. Astfel, noile programe pot cripta fișiere pe un calculator fără a plasa cheia de decriptare în PC-ul respectiv.

Acest lucru este posibil grație unei chei de tip RSA, folosită pentru criptare, care apoi este stocată în metadatele fiecărui fișier. Atunci când o victimă vrea să decripteze datele, aceasta este nevoită să-i trimită atacatorului prin mail unul dintre fișierele criptate. Desigur, înainte de a primi o cheie și un program special, utilizatorii vor fi nevoiți să efectueze o plată.

O echipă de experți a testat un astfel de program, iar atunci când au contactat autorul atacului, acesta a cerut 300 de dolari pentru a debloca PC-ul. Abordarea nu este una extrem de elegantă sau rapidă, însă le conferă o protecție sporită atacatorilor, aceștia neavând nevoie de servere în care să fie depozitate cheile de criptare. Register menționează că asemenea servere pot fi găsite extrem de ușor de autorități. Ransomware-ul a fost menționat prima oară pe serverele din Rusia în luna iunie a anului 2014, iar de atunci au mai apărut 11 noi versiuni.

Citește și:
Etichete: