Cel mai detestat om din domeniul sănătății mărește prețul unui medicament salvator de vieți

Cel mai detestat om din domeniul sănătății mărește prețul unui medicament salvator de vieți

Martin Shkreli, pentru cei care nu știu de existența lui, e cam cel mai detestat om în domeniul sănătății dintr-un motiv simplu: are obiceiul de a majora prețurile medicamentelor care îi țin în viață pe cei care suferă de diverse boli.

De exemplu, acum nu mult timp, în calitate de CEO al companiei Turing Pharmaceuticals, a cumpărat drepturile de vânzare pentru Daraprim, un medicament folosit de pacienţii cu SIDA. La scurt timp, preţul medicamentului, care implică un cost de producţie de 1 dolar/unitate, a fost majorat la 750 dolari/ pastila. Shkreli a declarat că a majorat preţul pastilelor pentru că Turing Pharmaceuticals trebuia să obţină un profit de pe urma medicamentului.

Acum, atenția sa e orientată către boala Chagas, care afectează între șase și șapte milioane de oameni, majoritatea fiind săraci. Luna trecută, Shkreli a preluat controlul KaloBios Pharmaceuticals, o companie care vinde benznidazol, un tratament comun pentru boala în cauză. Potrivit The New York TimesShkreli plaănuiește să folosească un program federal care oferă vouchere de dezvoltare de medicamente, care pot fi vândute altor companii pentru milioane de dolari.

Chagas se ia, de obicei, prin înțepături de insectă, iar dacă nu e tratată, poate fi fatală. Boala este foarte răspândită în America Latină, iar tratamentul costă între 50 și 100 de dolari. În SUA, benznidazolul este oferit gratuit pentru experimente. În ceea ce îl privește pe Shkreli, probabil va vinde voucherul pentru a crea medicamentul mai degrabă decât să îl creeze el însuși.

Într-o declarație, Shkreli a spus că dacă Turing Pharmaceuticals primește aprobarea FDA pentru benznidazol, va avea drepturi exclusive de a-l comercializa în Statele Unite, timp de cel puțin cinci ani. Prețul va fi apropiat de tratamentul pentru hepatită C, adică undeva între 60.000 și 100.000 de dolari. Așadar, încă o zi, încă o modalitate prin care Shkreli profită de suferința altora pentru a face profit.

Citește și: