Cuba învinge SIDA: cum a oprit transmiterea virusului între mamă și copil

Cuba învinge SIDA: cum a oprit transmiterea virusului între mamă și copil

SIDA încă n-a fost eradicată, dar Cuba reușește o premieră mondială, devenind prima țară care oprește transmiterea virusului HIV de la mamă către copil, iar asta cu o eficiență de 100%.

„Aceasta este una dintre cele mai mari realizări în ceea ce privește sănătatea publică”, a afirmat Margaret Chan, director Organizația Mondială a Sănătății (OSM). Cuba a reușit, în premieră mondială, să oprească transmiterea HIV și a sifilisului de la mamă la bebeluș. În fiecare an, 1,4 milioane de femei seropozitive rămân însărcinate şi, în lipsa unei soluții până acum, riscul de a transmite virusul copiilor, înaintea sau în timpul naşterii ori prin alăptare, este de 15-45%.

„Este o victorie imensă în lupta contra HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală, precum şi un pas important spre a avea o generaţie care nu suferă de SIDA. Asta ne arată că este posibil să punem punct epidemiei de SIDA”, a mai spus directorul OMS.

Modul prin care Cuba a reușit actuala performanţă este integrarea în sistemul de sănătate publică a unor programe de testare şi tratament pentru viitorii părinţi. Agenţia UNAids susţine că există şanse ca, până în 2030, epidemia de SIDA să fie stopată. La nivel global, aproximativ 35 de milioane de persoane au virusul HIV, informează The Guardian.

Citește și:
Etichete: