Calculatorul căruia îi poți spune ce să deseneze

Calculatorul căruia îi poți spune ce să deseneze

Un student din Canada a creat un computer care poate reproduce imagini în funcție de indicațiile primite.

De obicei, rețelele neurale computerizate percep imaginile drept input-uri pe care le clasifică în funcție de text. Un student canadian, însă, a inversat procesul, iar sistemul acestuia este capabil să genereze imagini în funcție de text. După cum scriu cei de la Motherboard, ansamblul este asemănător unui ”sandwich de rețele neurale”. Stratul de la baza analizează textul și creează o reprezentare a elementelor pe care le denotă cuvintele.

Al doilea strat este o rețea pentru a genera imagini, care încearcă să reproducă o imagine pe baza reprezentării create de stratul precedent. Startul intermediar introduce și zgomot de imagine. Imaginile rezultate sunt ulterior corectate într-o anumită măsură de ultimul strat.

”Modelul nu este suficient de sofisticat pentru a reconstrui replici exacte și este nesigur în legătură cu creațiile sale, răspunzând astfel cu imagini încețoșate”, a declarat Elman Mansimov, studentul de 19 ani care a gândit acest robot. Alături de echipa sa, Mansimov a testat sistemului, ordonându-i să recreeze imagini cu autobuze și un avion care zboară pe cer senin. Când au specificat faptul că își doresc să vadă ploaie, cerul a devenit, însă, gri.

În viitor, studenții vor să testeze sistemul în continuare, pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor realizate de acesta. Mai mult decât atât, sistemul ar putea fi ajuta în viitor nu doar la generarea de imagini, ci și la generarea de dialoguri.

Citește și: