05 nov. 2015 | 14:31

Bill Gates donează o sumă imensă pentru salvarea planetei

ACTUALITATE
Bill Gates donează o sumă imensă pentru salvarea planetei

Bolile infecțioase precum malaria ar putea fi complet eradicate în 15 ani, pentru că Bill Gates, fondatorul Microsoft, a decis să își îndrepte și atenția, și averea asupra lor. Criza de energie globală nu e o exagerare, și era cazul să fie luată în seamă.

Într-un interviu acordat celor de la The Atlantic, Bill Gates a spus că va dona două miliarde de dolari pentru a accelera inovațiile care se presupune că vor atenua schimbările climatice devastatoare. Piața liberă nu are finanțele necesare pentru a dezvolta suficient de repede alternative de surse energie fără carbon. Lumea are nevoie de investitori privați pentru a accelera procesul.

Să ne amintim că guvernul american a declarat acum ceva timp război cancerului, iar acum toate cercetările în domeniul sănătății se ridică la 30 de miliarde de dolari, dintre care cinci miliarde sunt alocate pentru tratarea cancerului. În ceea ce privește sursele de energie, niciun guvern nu a făcut investiții suficient de mari. Au fost oarecum sporite sub tutela lui Carter și au scăzut sub Reagan, iar acum ajung la șase miliarde pe an. Așadar, poate că e timpul să declarăm război și carbonului.

Chiar dacă nu există momentan nicio soluție tehnologică suficient de performantă pentru a remedia problema, Gates spune că istoria arată că rezultatele științifice pot fi atinse foarte repede atunci când se dorește asta. A dat drept exemplu Proiectul Manhattan, unde inovațiile au apărut imediat atunci când țările au vrut să bombardeze una pe alta. Gates mai are idei interesante și în ceea ce privește soluțiile eoliene și fotovoltaice, dar rămâne de văzut câte dintre acestea se vor concretiza.