11 iun. 2015 | 12:15

25 de ani de când Microsoft l-a angajat pe „celălalt” Steve. Ballmer, șeful de după Bill Gates

ACTUALITATE
25 de ani de când Microsoft l-a angajat pe

Microsoft aniversează două evenimente astăzi. În urmă cu aproape un sfert de secol l-a adus în echipă pe Steve Ballmer, directorul care i-a urmat lui Bill Gates la șefia companiei, și în 1991 lansa a cincea versiune MS-DOS.

Microsoft este o companie pe care cel mai des o asociezi cu Bill Gates, cofondatorul cel mai bine văzut, dar alături de el o importanță imensă a avut și Steve Ballmer. El a plecat din funcția de director Microsoft în urmă cu aproape doi ani, în noiembrie, și în locul său a fost numit Satya Nadella. Pe 11 iunie 1990, Steve Ballmer venea la Microsoft și era al 30-lea om din companie, iar funcția pe care a fost numit era de business manager. El a devenit și „Steve al Microsoft”, după ce Apple l-a avut pe Steve Jobs.

Până să devină directorul Microsoft, la începutul anilor 2000, Ballmer a fost om de vânzări și promoter al produselor companiei. Totodată, a fost văzut drept o emblemă a unei ere vechi și a fost criticat în interiorul companiei pentru deciziile luate şi pentru faptul că Microsoft era în urma Apple şi Google. Este celebră deja reacția lui de când a fost lansat primul iPhone și a spus că nu va avea succes, că nu asta caută oamenii de afaceri și utilizatorii obișnuiți.

„Poate sunt o emblemă a unei ere vechi şi trebuie să mă dau la o parte. Chiar dacă iubesc ceea ce fac, e cel mai bine pentru Microsoft să intre într-o nouă eră, cu un nou lider”, a declarat Ballmer la plecarea din funcția de director. „La finalul zilei, trebuie să rupi un model. Să o recunoaştem, suntem un model fix”, a spus acesta în începutul scrisorii de demisie. Pentru acest început a avut 40 de variante diferite și o singură decizie: plecarea.

Steve Ballmer Office 15 - 2013

Când a venit la Microsoft, el era deja bun prieten cu Bill Gates și a renunțat la Stanford Graduate School of Business. În compania care avea să devină un gigant, a fost plătit cu aproximativ 50.000 de dolari și a primit acțiuni. În prezent, averea lui depășește 22 de miliarde de dolari. „Dacă sunt sigur că vreau să plec? Nu, dar sunt sigur că e cel mai bine pentru Microsoft”, i-a spus Ballmer Monicăi Langley, reporter „Wall Street Journal”.

MS-DOS, la mijloc de drum

Pe 11 iunie 1991, Microsoft lansa MS-DOS 5.0, versiunea celui mai popular sistem de operare al său înainte de Windows. Acesta a fost dus până în 2000, când a fost lansată versiunea 8.0. Numele vine de la Microsoft Disk Operating System și n-a fost creat de companie, ci a fost cumpărat. Totuși, a fost singura alternativă pe care IBM o avea pentru computere personale în lupta cu Apple. La începutul anilor ’90 era însă clar că Microsoft devenea o companie tot mai mare, iar Apple nu mai era un rival.

Microsoft MS-DOS

MS-DOS a fost și sistemul de operare pe care se bazau primele versiuni de Windows care dispuneau de o interfață grafică. În prezent, chiar dacă Windows 8.1 și viitorul Windows nu mai sunt construite pe DOS, poți să folosești unele dintre comenzile acestui sistem de operare în CMD, modulul de interacțiune prin linie de cod încă disponibil în Windows.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele