A avut loc prima arestare din cauza postării de emoji pe Facebok

A avut loc prima arestare din cauza postării de emoji pe Facebok

Un tânăr de 17 ani după ce a postat pe profilul personal de Facebook mai multe emoji cu poliţişti ce puteau fi percepute ca fiind ameninţătoare.

Ideea de emoji sau emoticoane a fost creată pentru a sintetiza printr-o imagine de dimensiuni reduse o stare de spirit sau o experienţă ce putea fi mult mai greu rezumată prin cuvinte. Din păcate, odată cu evoluţia acestui tip de ilustraţii, în secolul 21, era inevitabil ca cineva să aibă din cauza unor asocieri nefericite de emoji.

Aceasta este povestea unui tânăr de 17 ani din Bushwick, Brooklyn cu numele de Osiris Aristy. Respectivul a fost arestat zilele trecute după a postat nişte seturi de emoji cu arme urmate de emoji cu poliţişti. Anterior acelor postări, tot Osiris a postat nişte selfie-uri cu arme în mână, însă acestea sunt foarte comune pe Facebook, mai ales în SUA, unde este legal să deţii o armă. Ca urmare a acelor gesturi desfăşurate în spaţiul virtual, minorul a fost arestat şi este acuzat de ameninţări teroriste. Aparent, postările au fost descoperite în cadrul unui control de rutină al poliţiei.

Plângerea intentată către tribunalul din Brooklyn împotriva lui Osiris Aristy este cât se poate de gravă, iar tânărul riscă o pedeapsă foarte serioasă formată din câţiva ani de închisoare. ,,Ca rezultat al acestui comportament, pârâtul a provocat informatorului şi ofiţerilor de poliţie din New York frică pentru siguranţa lor, pentru siguranţa publică, a speriat şi a enervat.” Aceasta este doar una dintre măsurile la limita absurdului care au fost aplicate în ultimele luni, după ce în 2014 doi poliţişti din New York au fost împuşcaţi pe stradă.

,,Cum poate poliţia sau oricine altcineva să-şi dea seama dacă o ameninţare pe o reţea socială este sau nu adevărată? Foarte mulţi oameni folosesc reţelele sociale pentru a se descărca, a se manifesta sau pentru a impresiona pe oricine este dispus să asculte.” În teorie, avocatul apărării a venit cu câteva argumente pertinente pentru gestul clientului său, dar şansele de câştig sunt infime într-un oraş terifiat de ameninţări teroriste.

Citește și: