Atac la Apple: magazinul de aplicații pentru iPhone e plin de viruși în China

Atac la Apple: magazinul de aplicații pentru iPhone e plin de viruși în China

Când cineva menționează orice despre virușii pentru mobil, imediat ne gândim la sistemul de operare Android. S-ar părea, totuși, că și AppStore-ul este destul de vulnerabil când vine vorba de hackeri pricepuți. 

iOS este unul dintre cele mai sigure sisteme de operare. Natura lui închisă îl face foarte greu de penetrat, mai ales dacă vorbim despre dispozitive care nu au trecut prin jailbreak. Singura sursă de instalare a aplicațiilor este magazinul AppStore, dar acesta, după cum au arătat câțiva hackeri foarte talentați, poate fi spart.

Apple a intrat oficial în China în urmă cu un an, iar odată cu această mișcare a introdus și o versiune specială a magazinului pentru aplicații AppStore. Aceasta a fost spartă de către hackeri, potrivit Engadget, și umplută cu software malițios.

Pentru a-și face de cap pe teritoriul companiei din Cupertino, infractorii cibernetici au folosit versiuni modificate ale uneltei de dezvoltare Xcode. Cu ajutorul acestora, ei au injectat malware în aplicațiile legitime, fără ca dezvoltatorii lor să știe.

Mai exact, hackerii au alterat Xcode și au creat XcodeGhost, program care putea fi descărcat de pe site-uri terțe.  Când aplicațiile construite cu acest sotware sunt lansate, ele colecționează numărul de telefon, tipul rețelei, UUID, limba și țara. Datele sunt apoi criptate și trimse către servere.

Cu toate că riscul pentru utilizatori nu este foarte mare, riscul pentru imaginea Apple este considerabil. Doar câteva aplicații făcute cu software-ul XcodeGhost au ajuns în magazinul de aplicații, dar dacă se va întâmpla ca o singură aplicație cu un malware distrugător să pătrundă, acest lucru ar putea distruge încrederea unor clienți în Apple.

Compania nu a făcut nicio declarație pe această temă deocamdată.

Citește și:
Etichete: