15 dec. 2015 | 10:43

Apple tocmai a cumpărat o fabrică necunoscută de cipuri pentru 18 milioane de dolari

ACTUALITATE
Apple tocmai a cumpărat o fabrică necunoscută de cipuri pentru 18 milioane de dolari

Apple nu fabrică componente. Toate piesele pe care le găsiți într-un iPhone sunt asamblate și produse în China la Foxconn și în Taiwan la TSMC. De data aceasta, compania americană și-a schimbat strategia și e posibil să intre pentru prima dataă în industria fabricării de componente IT.

Plasată în San Jose, mica fabrică de cipuri și microprocesoare ar putea fi folosită de compania americană să testeze prototipurile procesoarelor ce urmează să fie instalate în noile dispozitive Apple. Acest scop ar putea fi unul intermediar, până la dezvoltarea completă a fabricii pentru a produce microprocesoare sub licență ARM așa cum o fac cei de la TSMC și Samsung.

Gigantul american a cumpărat săptămâna trecută fabrica de 6.500 de metri pătrați de la producătorul de microprocesoare Maxim Integrated Products. Fabrica este deja echipată cu instrumente de fabricație a microprocesoarelor și, coincidență sau nu, e plasată lângă o fabrică Samsung care produce microcipul A9, prezent în toate iPhone-urile din lume.

Momentan, mica fabrică preluată de Apple nu are echipamentul necesar să testeze noile procesoare A9 de vreme ce echipamentele și ustensilele de producție rămase de la Maxim Integrated sunt învechite, fiind menite să producă procesoare analog cu densități mici ale tranzistorilor.

Procesoarele A9 se produc la o densitate de 16 sau 14nm, infinit mai mare decât pot permite facilitățile micii fabrici, care producea procesoare cu densități de 600 sau 90nm.

E foarte posibil ca Apple să reabiliteze în viitor fabrica nou cumpărată și să instaleze echipamentele avansate necesare pentru testarea viitoarelor procesoare post-A9.

Nu ne-ar mira ca în viitor Apple să preia complet procesul de fabricație a procesorarelor ce ajung sub ”capota” telefoanelor sale, încheind complexul lanț de aprovizionare ce aduce cipurile A9 tocmai din Taiwan în China și apoi pe piețe internaționale de desfacere. Această mișcare, s-ar putea reflecta, evident, și în prețul fiecărui iPhone în parte.