Aniversarea primului „copil” al Youtube: 10 ani de la primul video publicat

Aniversarea primului

Fenomenul global YouTube s-a născut acum 10 ani, când un tânăr de 25 de ani a încărcat primul video publicat vreodată pe un site de sharing.

Tânărul, pe nume Jawed Karim, a fondat YouTube împreună cu Chad Hurley și Steve Chen pe 14 februarie 2005. Nu este singura realizare a antreprenorului, întrucât lui i se datorează și sistemul anti-fraudă al PayPal. Pasionat de tehnologie, Karim avea în minte conceptul unui site de video sharing, iar materializarea lui i-a adus milioane de dolari în cont.

De la un clip de 18 secunde în prima zi, acum sunt încărcate pe Youtube, în medie, 300 de ore de filmare în fiecare minut, iar lunar utilizatorii urmăresc şase miliarde de ore de înregistrări. Fondatorii au vândut platforma gigantului Google în 2006 şi au încasat aproximativ 65 de milioane de dolari fiecare. Youtube este locul de unde pornesc aşa numitele clipuri virale pe Internet.

Primul video publicat are titlul „Me at the Zoo” și îl prezintă pe Karim vorbind despre elefanți. Pe primul loc în topul celor mai vizionate clipuri pe YouTube se situează videoclipul rapperului korean Psy „Gangnam Style”, care însumează peste 2,2 miliarde de vizualizări de la lansarea sa, pe 15 iulie 2012. Succesul piesei a forţat compania Google să schimbe algoritmul de contorizare, atunci când clipul a atins 2.147.483.647 de afişări, aceasta fiind valoarea maximă pe care sistemul informatic o putea afişa, folosind un sistem pe 32 de biţi.

Citește și:
Etichete: