Actualizările de Windows 7 și Windows 8 vin cu funcții de spionaj la pachet

Actualizările de Windows 7 și Windows 8 vin cu funcții de spionaj la pachet

Odată cu instalarea celor mai noi update-uri, Windows 7 și 8 primesc câteva dintre cele mai controversate elemente din Windows 10.

Din punct de vedere al confidențialității, Windows 10 a reușit să atragă atenția întregii lumi. În acordul pe care îl închei cu Microsoft, acceptându-i termenii și condițiile, apare un fragment interesant cu privire la intimitatea ta. “Vom accesa, comunica și păstra date personale, inclusiv conținutul tău (cum ar fi cel al mailurilor, alte conversații private, fișiere sau foldere private), când credem că făcând asta este necesar pentru: 1. a ne conforma cu o lege sau cu un proces în derulare, inclusiv cereri de la agenții guvernamentale sau autorități;

2. protejarea utilizatorilor față de spam sau alte încercări de fraudă (…); 3. operarea și menținerea securității serviciilor, inclusiv pentru a preveni sau opri un atac asupra computerelor sau rețelelor; 4. pentru protejarea drepturilor și proprietății Microsoft, inclusiv pentru a proteja termenii care guvernează folosirea serviciilor noastre – oricum, dacă primim informații care arată că cineva folosește serviciile noastre pentru a face trafic de proprietate fizică sau intelectuală a Microsoft nu vom inspecta noi conținutul, ci vom lăsa autoritățile să se ocupe”, se arată în acest contract.

De fapt, acest lucru nu reprezintă decât colectare de informații pentru ca Microsoft să știe cât mai multe despre utilizatori astfel încât mai târziu să vândă aceste profiluri către agențiile interesate să cumpere publicitate. Cu cât te știe mai bine, cu atât mai precis poate să-ți creeze o imagine digitală în serverele sale.

Noi update-uri, noi probleme

Windows 8, de cealaltă parte, deși includea căutări pe web și locale și sincronizări de date cu Microsoft Account, reacțiile experților în securitate nu au fost nici pe departe la fel de categorice precum în cazul Windows 10. Cu toate acestea, grație unor noi update-uri, versiunile mai vechi ale sistemului de operare beneficiază acum de unele dintre cele mai controversate elemente din Windows 10. În luna aprilie, update-ul 3022345 pentru Windows 7 și 8 a dus la crearea serviciul Diagnostics Tracking. Pe lângă creșterea cantității de date pe care Microsoft o poate colecta pentru diagnosticarea problemelor, acesta acumulează și informații pentru aplicații care utilizează serviciul Application Insights.

După cum notează Ars Technica, problema, în acest caz, este că nu putem ști exact ce informații sunt trimise și dacă serviciul poate fi controlat. Traficul către serverele Microsoft este trimis prin HTTPS, astfel încât acest nu poate fi examinat. Mai mult decât atât, site-ul gHacks susține că noile update-uri ignoră preferințele utilizatorilor de Windows 7 și 8 (alături de alte modificări aduse serviciului Hosts) și începe să trimită date către vortex-win.data.microsoft.com și settings-win.data.microsoft.com.

Din fericire, utilizatorii versiunilor mai vechi de Windows au posibilitatea de a ignora update-urile. În cazul în care acestea au fost instalate, le puteți dezactiva din Control Panel. Dacă acestea continuă să fie afișate în TaskBar, puteți da click pe ”Hide Update”, eliminând astfel posibilitatea de a le instala din greșeală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: