25 iul. 2015 | 11:31

Aceste ultime poze cu Pluto vor intra în istoria explorării spațiului

ȘTIINȚĂ
Aceste ultime poze cu Pluto vor intra în istoria explorării spațiului

Încă de pe 14 iulie, lumea s-a uitat cu mai mare interes spre misiunile NASA, asta pentru că New Horizons a ajuns la Pluto, ultima planetă (sau pseudoplanetă) din sistemul nostru solar. Aceste ultime două imagini rămân memorabile pentru aproape un deceniu de călătorie.

În urmă cu peste 50 de ani, omenirea începea un ciclu lung de explorare a planetelor sistemului nostru solar. Cu misiunea New Horizons a NASA acest prim ciclu s-a încheiat. Toată această cursă de a cunoaște spațiul a fost foarte strânsă între ruși și americani, iar în ultimele două-trei decenii a rămas una a întregii planete. Totuși, NASA se descurcă încă mai bine.

Misiunea New Horizons a început acum nouă ani, în ianuarie 2006. Scopul a fost ca omul să ajungă să vadă, cel puțin prin fotografii, toate corpurile importante din sistemul solar. NASA sublinia că Pluto este singurul la care nu a ajuns vreodată o sondă spațială. Această planetă a fost descoperită în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh și a fost inițial considerată cea de-a noua planetă a sistemului solar, cea mai depărtată de Soare.

Pluto - New Horizons

Totuși, din cauza dimensiunii sale reduse, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) i-a retras, în august 2006, statutul de planetă, fiind clasată în categoria planetelor pitice. Săptămâna trecută, sonda New Horizons a reușit să ajungă la Pluto, acest moment fiind, probabil, cel mai important eveniment spațial al anului.

Până acum, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul Hubble. Acum că și-a atins scopul, New Horizons iese din sistemul solar și „calcă” pe urmele Voyager spre alte galaxii și alte planete. A lăsat în urmă două ultimele fotografii memorabile. Pentru una similară cu Pământul, vezi aici.

Pluto fotografiata de New Horizons

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele