02 iul. 2015 | 11:28

Aceste lasere ale Facebook vor conecta lumea săracă la Internet

ACTUALITATE
Aceste lasere ale Facebook vor conecta lumea săracă la Internet

Facebook vrea următorul miliard de utilizatori pe rețeaua sa și se duce după ei acolo unde nici Internetul n-a ajuns. Recent, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a prezentat sistemul laser prin care vor fi transmise datele la viteze foarte mari.

În martie 2014, Facebook anunța că va dezvolta o flotă de echipamente autonome de zbor pentru a conecta ţări din lumea a treia la Internet. Planul acesta se prefigura încă de când a anunţat achiziţia companiei Ascenta. Sub Internet.org, un parteneriat între Facebook, operatori telecom şi companii precum Nokia şi Qualcomm, reţeaua socială plănuieşte să aducă online restul de 5 miliarde de oameni care, în prezent, n-au acces.

Internet.org a fost lansat în câteva țări din Asia și asigură oamenilor accesul gratuit la câteva site-uri, printre care Wikipedia și Facebook. Connectivity Lab este divizia care se ocupă de dezvoltarea infrastructurii dronelor. Recent, Mark Zuckerberg a publicat pe Facebook trei poze cu sistemele laser folosite ca să transmită date la viteze mari.

„Connectivity Lab dezvoltă un sistem de comunicare laser care poate trimite Internet din cer spre comunități. Asta va crește foarte mult viteza cu care sunt transmise datele pe distanțe foarte lungi. În mod normal, aceste unde laser nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar (în poze) este o demonstrație”, a spus Zuckerberg.

Sistemul laser prin care Facebook vrea sa conecteze lumea la Internet 3

Connectivity Lab al Facebook va dezvolta și acele echipamente autonome de zbor care, alimentate cu energie solară, ar trebui să poată zbura la circa 20.000 de metri altitudine vreme de luni bune. În teorie, ar putea oferi o conexiune mai bună la Internet decât sateliţii utilizaţi în prezent. Mai mult, Facebook plănuieşte să dezvolte o conectare între sateliţi şi drone prin unde laser, iar apoi să transmită Internetul spre Pământ.

Facebook se visează al doilea web în care intri cu un cont și nu mai ieși decât pentru scurte momente. Îi merge de minune planul și încă n-a pus pe cer dronele cu Internet care să scalde Africa în web. Totuși, Facebook nu este etern, asta e cert, de aceea încearcă să se întindă cât mai mult ca să dispară cât mai greu. Iar în cursa Internetului oferit în Africa mai sunt Google, Airbus și vor mai apărea companii.

Sistemul laser prin care Facebook vrea sa conecteze lumea la Internet 2

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele