10 sept. 2015 | 17:30

Turnul care transformă aerul poluat în bijuterii superbe

ACTUALITATE
Turnul care transformă aerul poluat în bijuterii superbe

Nu ne mai surprinde de mult timp faptul că aerul pe care îl respirăm este poluat, mai ales în orașe.

Potrivit unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la UC Berkeley, aerul poluat ucide aproape 4.000 de oameni zilnic în China. În America, patru din zece oameni trăiesc în zone unde nivelul de ozon și poluarea sunt la niveluri nesănătoase.

Pentru a oferi o soluție în acest sens și a face ca aerul să fie iar respirabil, Daan Roosegaarde, designer danez, a creat un purificator inedit de șapte metri, numit Smog Free Tower. Dispozitivul extrage fumul precum un aspirator, îl filtrează, apoi eliberează aerul curățat. Poate curăța mai mult de 30.000 de metri cubi de aer pe oră și folosește 1.400 wați de energie regenerabilă.

Proiectul fondat cu ajutorul Kickstarter i-a luat lui Roosgaarde aproape trei ani de cercetări și dezvoltări, iar acum urmează să îl prezinte la Rotterdam. Potrivit site-ului său, purificatorul a fost creat special pentru spațiile publice. Are șapte metri înălțime

De asemenea, faptul că ne ajută să respirăm un aer pur nu e singurul lucru magic pe care Smog Free Tower îl face. Particulele de carbon colectate pot fi condensate, astfel încât să creeze pietre prețioase sub formă de cuburi, care pot fi transformate în inele sau butoni de cămașă. Fiecae pietricică este rezultatul purificării a 1.000 de metri cubi de aer.

”Prin încărcarea turnului cu un curent pozitiv de intensitate mică, un electrod trimite ioni pozitivi în aer. Acești ioni se vor atașa de particulele de praf fine. O suprafață încărcată negativă va atrage ionii pozitivi, odată cu particulele de praf. Acel praf, care în mod normal ne-ar face rău, este colectat și stocat în turn, odată cu ionii. Această tehnologie permite capturarea particulelor de smog ultra-fine care, în mod obișnuit, le scapă sistemelor de filtrare”,  a declarat Roosgaarde.

Turnul este, deocamdată, în versiune de prototip, dar va ajunge și în Beijing, Mexic, Paris și Los Angeles.

inel