04 nov. 2015 | 17:00

Această filmare Ultra HD cu Soarele de NASA te va uimi

ACTUALITATE
Această filmare Ultra HD cu Soarele de NASA te va uimi

NASA are deja câteva filmări Ultra HD, care sunt cel puțin spectaculoase. Printre acestea, se numără și cel de mai sus, care arată Soarele în ipostaze fascinante, grație datelor colectate de Solar Dynamics Observatory (SDO). 

Observatorul Dinamicii Solare este o sondă spațială („misiune”) a organizației americane NASA care observă Soarele de de cinci ani. A fost lansată la 11 februarie 2010, făcând parte din programul Living With a Star (LWS).

Scopul programului este de a acumula cunoștințele științifice necesare prelucrării eficiente a tuturor aspectelor sistemului Soare–Pământ care influențează direct societatea și viața pe Terra. Sunt necesare mai multe cunoștințe despre influența Soarelui asupra Pământului și a vecinătății sale, prin analiza atmosferei solare pe domenii mici, pe durate scurte, simultan în mai multe lungimi de undă.

SDO studiază sursele și structura câmpului magnetic solar, modul în care energia magnetică este stocată, transformată și emanată în heliosferă și spațiul din jurul Pământului, „vântul solar”, particulele energetice, variațiile iradierilor Soarelui.

Lansat în 2010, SDO a observat Soarele în 10 lungimi de undă diferite, fiecare arătându-l la o temperatură diferită. Observând aceste tipuri multiple de radiație, NASA poate păstra evidența activității solare la nivel înalt, monitorizând și semnalele luminoase, și curenții de plasmă electrifiată, numiți bucle coronale. Punându-le împreună în acest video la rezoluție 4K, NASA îți arată o imagine a Soarelui pe care nu ai mai văzut-o.