21 dec. 2015 | 13:04

Această aplicație ajută medicii din taberele de refugiați

ACTUALITATE
Această aplicație ajută medicii din taberele de refugiați

Criza refugiaților din Europa e unul dintre evenimentele care au marcat anul 2015. Milioane de oameni, încercând să scape de haosul din Siria, Irak și Afghanistan, au migrat spre continentul nostru.

Condițiile din tabere ridică semne de îngrijorare pentru autorități și experții în sănătate. Deși există eforturi mari de a crea condiții mai bune, progresul este lent, întocmai din cauza dificultății misiunii și numărului de medici disponibili. Un ajutor vine de unde nu s-ar fi așteptat nimeni: de la o aplicație gratuită.

MedShr permite medicilor să încarce, să distribuie și să discute toate problemele întâmpinate într-o rețea închisă. A fost fondată în 2013 cu aprobarea lui Asif Qasim, cardiolog și director clinic al NHS Trust, din Londra. Scopul său e de a fi o platformă unde medicii să poată discuta diverse cazuri, fără să aibă grija păstrării intimității, potrivit The Telegraph.

„Am început să discutăm cazuri online acum câțiva ani, atunci când medicii încă își trimiteau CD-uri cu angiograme și scanări unul altuia. Am construit o platformă web care permitea medicilor să facă toate astea într-un mediu destinat acestor obiective. Răspunsurile au fost fantastice, iar dezvoltarea MedShr a fost următorul pas”, a spus Qasim.

Acum, în cadrul taberelor de refugiați, MedShr permite specialiștilor să comunice mult mai ușor între ei și facilitează comunicarea între organizații precum Medicină fără frontiere și Crucea Roșie. Momentan, condițiile din aceste tabere nu îndeplinesc standardele recomandate de UN Refugee Agency și World Health Organisation.

De asemenea, aplicațiile de tipul MedShr nu reprezintă singura tentativă a oamenilor de a înlesni viața refugiaților. Techfugees, din Londra, organizează întâlniri în care se oferă soluții pentru problema refugiaților, iar aplicația germană Refugermany oferă sfaturi despre traiul în Germania, deschiderea unui cont bancar sau cazare. Oricum, lucrurile sunt încă foarte delicate în taberele de refugiați. Acum câteva luni, se vorbea despre condițiile din tabăra Giessen din Germania, unde abuzurile sunt, din păcate, ceva obișnuit.