A fost descoperit un material mai dur decât diamantul și mătasea de păianjen: Unde poate fi găsit

A fost descoperit un material mai dur decât diamantul și mătasea de păianjen: Unde poate fi găsit

Cel mai dur material din lume nu este nici diamantul și nici pânza de păianjen. Acesta se găsește într-un loc mai puțin accesibil oamenilor.

Care este cel mai dur material în formă naturală? Diamantul? Pânza de păianjen? Niciunul dintre acestea nu ar fi un răspuns corect. Oamenii de știință au descoperit un nou material care este mai dur decât ambele. Acesta se găsește în dinții gastropodelor marine, cunoscute de asemenea drept melci marini.

Oricine a fost la mare a văzut asemenea vietăți lipite de pietre. După cum scriu și cei de la Washington Post, acest lucru este posibil datorită piciorului muscular care se poate fixa foarte ușor de pietre și mucusului secretat. Pentru a se hrăni, acestea se folosesc de o radulă dotată cu dinți foarte mici. Acești dinți au rolul de a aduna algele de pe suprafețele pietrelor și, conform unei noi descoperiri, sunt făcuți din cel mai dur material natural din lume.

”Natura este o sursă de inspirație fascinantă pentru structuri cu proprietăți mecanice remarcabile. Toate lucrurile pe care le observăm în jurul nostru, cum ar fi[…]dinții melcilor marini, au evoluat pentru a deveni cât mai eficiente.” a declarat Asa Barber, cea care a condus studiul în urma căruia a fost făcută descoperirea.

Până acum se credea că mătase de păianjen este cel mai dur material biologic datorită rezistenței sale excelente și posibilelor utilizări în construcția vestelor anti-glonț și a electronicelor.

Pentru a se examina mai atent acești dinți, o mostră de 100 de ori mai subțire decât un fir de păr a fost analizată, tehnica folosită fiind descoperită de curând. În interiorul dinților acestor melci marini a fost descoperită o minerală denumită ”goethită”. Unul dintre cele mai interesante lucruri în legătură cu acești dinți este că, indiferent de mărime, rezistența este aceeași. Acest lucru ar putea fi extrem de util pe viitor, putând fi un ajutor în construcția clădirilor și a altor structuri.

Citește și:
Etichete: