Omul care ne-a oferit o soluție pentru găsirea extratereștrilor spune că n-ar trebui să-i căutăm

Omul care ne-a oferit o soluție pentru găsirea extratereștrilor spune că n-ar trebui să-i căutăm

Frank Drake, autorul ecuației care îi poartă numele, spune că nu ar trebui să transmitem mesaje pentru a găsi civilizații create de extratereștrii.

Săptămâna aceasta a avut loc o conferință de presă în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Americane pentru Științele Avansate. Acolo, Douglas Vakoch a ridicat problema comunicării cu extratereștrii. Acesta a declarat că omenirea nu ar trebui să fie pasivă, scanând spațiul pentru a găsi dovezi ale existenței extratereștrilor. În schimb, ar trebui să încerce să ia legătură cu aceste potențiale civilizații prin transmiterea de mesaje în spațiu pentru a ne face cunoscute intențiile.

Vakoch este contrazis, însă chiar de către unul dintre pionierii căutării formelor de viață extraterestre. Frank Drake, autorul ecuației care îi poartă numele, este de părere că o astfel de soluție este nepotrivită, datorită ineficienței și costurilor pe care aceasta le-ar presupune. Mai mult decât atât, cantitatea de informații care a circulat până acum ar fi fost mai mult decât suficientă pentru a alerta alte forme de viață în legătură cu existența noastră.

Conform declarațiilor lui Frank Drake preluate de Boing Boing, rezultatele transmiterii de mesaje nu s-ar vedea decât peste 50, sau poate chiar 100 de ani, iar resursele disponibile acum ar fi mai bine utilizate în explorarea propriului sistem solar. Drake continuă prin a afirma că orice călătorie între stele ar fi ineficientă și dă un exemplu concret: un zbor de 100 de ani până la cea mai apropiată stea la o viteză de zece ori mai mică decât viteza luminii ar necesita o cantitate de energie echivalentă cu producția pe 200 de ani a Statelor Unite. Și în acest caz nu este luat în considerare necesarul pentru a decola și pentru a ateriza. Rămâne de văzut ce abordare va fi aleasă pe viitor.

Citește și:
Etichete: