28 mart. 2014 | 09:47

Un implant 3D de craniu? Sigur, cu succes! [+VIDEO]

ACTUALITATE
Un implant 3D de craniu? Sigur, cu succes! [+VIDEO]

Cu toate că s-ar putea să pară incredibil, o femeie a beneficiat în urma unei operaţii de un

implant craniu scalp 3D-PRINTED-SKULL-facebook

În mod evident, nu este vorba de întregul craniu. În schimb, o parte semnificativă din partea osoasă a calotei craniene a unei femei din Olanda a fost înlocuită cu o componentă imprimată 3D. Respectiva persoană suferea de o afecţiune rară, din cauza căreia craniul era de trei ori mai gros în anumite zone ale capului, ajungând de la 1,5 cm la 5 cm. Consecinţele, pe lângă dureri de cap cronice, includeau și presiunea pe creier, care începea să fie o cauza pentru orbire.

Această operație de implant 3D a fost realizată în urmă cu trei luni în Olanda, dar ştirea a fost făcută publică doar acum. Se pare că doctorii au aşteptat întâi să fie siguri că este vorba de un succes şi că femeia care a beneficiat de operaţie nu a întâmpinat nici un fel de probleme la recuperare. Implantul efectiv a fost imprimat 3D la un laborator din Australia, dar a aplicarea s-a realizat la Centrul Medical al Universităţii Ultrecht din Olanda, în cadrul unei intervenții care a durat 23 de ore.

Medicul neurochirurg responsabil, Ben Verweij, şi-a manifestat imediat entuziasmul. ,,Pacientei i-a revenit vederea în totalitate, nu prezintă nici un fel de simptome, a revenit la lucru şi este aproape imposibil de sesizat că a întâmpinat o operaţie.”

Ulterior, acelaşi doctor a lăudat intens beneficiile unui implant 3D, afirmând că, pe lângă avantajele cosmetice evidente, funcţionalitatea creierului pacienţilor îşi revine mai bine decât prin intermediul vechii metode.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele