Un implant 3D de craniu? Sigur, cu succes! [+VIDEO]

Un implant 3D de craniu? Sigur, cu succes! [+VIDEO]

Cu toate că s-ar putea să pară incredibil, o femeie a beneficiat în urma unei operaţii de un

implant craniu scalp 3D-PRINTED-SKULL-facebook

În mod evident, nu este vorba de întregul craniu. În schimb, o parte semnificativă din partea osoasă a calotei craniene a unei femei din Olanda a fost înlocuită cu o componentă imprimată 3D. Respectiva persoană suferea de o afecţiune rară, din cauza căreia craniul era de trei ori mai gros în anumite zone ale capului, ajungând de la 1,5 cm la 5 cm. Consecinţele, pe lângă dureri de cap cronice, includeau și presiunea pe creier, care începea să fie o cauza pentru orbire.

Această operație de implant 3D a fost realizată în urmă cu trei luni în Olanda, dar ştirea a fost făcută publică doar acum. Se pare că doctorii au aşteptat întâi să fie siguri că este vorba de un succes şi că femeia care a beneficiat de operaţie nu a întâmpinat nici un fel de probleme la recuperare. Implantul efectiv a fost imprimat 3D la un laborator din Australia, dar a aplicarea s-a realizat la Centrul Medical al Universităţii Ultrecht din Olanda, în cadrul unei intervenții care a durat 23 de ore.

Medicul neurochirurg responsabil, Ben Verweij, şi-a manifestat imediat entuziasmul. ,,Pacientei i-a revenit vederea în totalitate, nu prezintă nici un fel de simptome, a revenit la lucru şi este aproape imposibil de sesizat că a întâmpinat o operaţie.”

Ulterior, acelaşi doctor a lăudat intens beneficiile unui implant 3D, afirmând că, pe lângă avantajele cosmetice evidente, funcţionalitatea creierului pacienţilor îşi revine mai bine decât prin intermediul vechii metode.

Citește și: