Surpriză – Conversaţiile pe Viber nu sunt protejate prin criptare

Surpriză - Conversaţiile pe Viber nu sunt protejate prin criptare

Deşi este unul dintre cele mai populare servicii cross-platform de VoIP, se pare că are nişte lipsuri importante pe partea de securitate.

viber securitate intimitate

Viber este o aplicaţie pe care o au instalată mulți dintre . Pe lângă apeluri de voce, aceasta este capabilă să ofere transferuri de clipuri video şi imagini de la un utilizator al serviciului la altul. Marea problemă este însă că întregul transfer de date are loc fără nici un fel de criptare. Această informaţie a fost confirmată de un grup de cercetători pe probleme de securitate.

Ibrahim Baggili şi Jason Moore, cercetători in Grupul de educaţie şi criminalitate informatică din cadrul Universităţii din New Haven au demonstrat live modul de transmitere defectuos al datelor practicat de Viber. Aparent, un PC cu WIndows 7, configurat ca punct de acces, a făcut o treabă foarte bună în a intercepta întregul trafic transmis pe wireless, inclusiv conversaţiile voastre pe VoIP şi documentele transmise.

Cum era de aşteptat, partea de interceptare nu este una foarte facilă, dar persoanle cu un nivel mediu de cunoştinţe în reţelistică poate pune proiectul în aplicare. Nu de alta, dar este incredibil de uşor să-ţi transformi PC-ul într-un hotspot wireless doar pentru face un pic de vânătoare tehnologică. Per ansamblu, Viber a căzut victimă tuturor metodelor de monitorizare a traficului transmis, inclusiv oricăror variaţii de atacuri gen ,,men in the middle”. Nu putem decât să sperăm că acest serviciu de VoIP va adopta cât mai repede un stadard de securitate mai complex, altfel riscă să piardă utilizatori.