Smartphone-urile cu ecrane incasabile au devenit o posibilitate

Smartphone-urile cu ecrane incasabile au devenit o posibilitate

Având în vedere preţul ecranelor la smartphone-urile actuale, mă mir că a durat atât dezvoltarea unor alternative incasabile.

iphone-5-ecran spart incasabil

Pentru că ni s-a întâmplat tuturor să ne scăpăm telefonul pe ciment şi ecranul acestuia să se spargă, un grup de cercători de la Unversitatea din Akron au căutat intens o soluţie.

Majoritatea ecranelor pe care le găsim pe smartphone-urile actuale sunt rezistente la zgârieturi, în partea datorită tehnologiei . Nu prea vedem însă unele care să poată fi date de pământ fără să se spargă sau să se crape în toate direcţiile, similar cu imaginea de mai sus.

Soluţia ar putea veni sub forma unei folii integrate la nivel hardware. Respectiva peliculă va fi realizată de cercetătorii de la Universitatea din Akron. Pentru acest proiect, aceştia au dezvoltat electrozi transparenţi care, atunci când sunt suprapuşi pe o suprafaţă din polimer, nu afectează la nici un nivel gradul de transparenţă al panourilor. Din acest punct de vedere, rezultatul final arată la fel de bine ca tehnologia actuală bazată pe  oxid de indiu şi staniu, doar că net superioară din punct de vedere al anduranţei. Practic, un ecran tratat în acest mod fără repercusiuni şi nici nu se cojeşte.

Rata de adopţie a unei tehnologii noi variază foarte mult în funcţie de preţul implementării, iar aceasta se pare că este foarte ieftină. Echipa din spatele realizării ei este chiar de părere că ar fi mai ieftin de realizat decât panourile actuale sensibile la atingere. În plus, pelicula în cauză poate fi produsă şi transportată în role de dimensiuni foarte mari. Momentan nu avem o dată exact pentru momentul în care va fi implementată, dar suntem siguri că nu va mai dura mult până când un producător important, precum Apple sau Samsung, va manifesta interes.

O alternativă până acum la tehnologia unor asemenea ecrane au fost foliile pentru display-uri care protejau la lovituri chiar și de ciocan. Un asemenea exemplu este Panzer Glass pe care echipa noastră l-a văzut și testat la MWC 2014. Puteți vedea imagini video mai jos. 


 

Citește și: