S-a închis Twitter definitiv… în Turcia

S-a închis Twitter definitiv… în Turcia

Din motive politice, ca de fiecare dată, populara a fost închisă zilele trecute în Turcia pentru o perioadă ce pare permanentă.

twitter tukey turcia inchis cenzura

Accesul la reţele sociale precum Facebook sau Twitter şi la site-uri precum Google sau YouTube este restricţionat de foarte mult timp în diverse colţuri ale mapamondului. Din acest motiv de exemplu, în China. există alternative foarte populare, aproape la toate serviciile online occidentale, cu menţiunea că acelea sunt monitorizate ,,pe faţă” de organizaţii guvernamentale. Partea regretabilă constă în implementarea unor metode similare de cenzură în ţări care la prima vedere păreau democratice.

Într-un interviu acordat zilele trecute, Prim Ministrul Turciei Recep Tayyip Erdoğan a confirmat verbal că nu va mai exista Twitter în ţara sa. ,,Vom eradica Twitter. Nu-mi pasă ce are de spus comunitateea internaţioanlă. Cu toţii vor sta martori la puterea Republicii Turce.” Deoarece se pare că nu facem referire la un om care vorbeşte fără să aibă susţinere în spate, nu a durat mult şi cei aproximativ 10 milioane de utilizatori autohtoni ai reţelei sociale de microblogging nu au mai putut avea acces la Twitter.

Acest eveniment are loc din cauza unei legi aprobate în urmă cu câteva săptămâni care descrie clar că, în cazul în care un site încarcă politica de securitate a ţării, acela poate fi închis. De această dată, totul a pornit de la nişte documente şi înregistrări care au ajuns pe Twitter şi care dovedeau negreşit nivelul de corupţie din cabinetul condus de Recep Tayyip Erdoğan.

De la această oră, pentru a putea citi pe diverse subiecte va trebui să apelaţi la SMS-uri. Printr-un mesaj cu corpul Start la 2444 sau 2555, în funcţie de operatorul de telefonie local folosit, Vodafone sau Turkcell, veţi fi bombardat cu mesaje scurte ce incorporează tweet-uri.

Citește și: