Nokia Lumia 735 – Echilibru între preț și dotări [REVIEW]

Nokia Lumia 735 - Echilibru între preț și dotări [REVIEW]

Nokia Lumia 735 e din ultima „gașcă“, este din ultima „recoltă“ de telefoane produse de Nokia. Rămâne doar Lumia, dar până atunci ne rămâne acesta pentru un review.

Cumva, Nokia a reușit cu Lumia 735 ceva foarte bine. A reușit să combine design de high-end cu specificații și preț de mid-range. Lumia 735 este un telefon pe care fie îl vei cumpăra atent fiind la preț, fie îl vei alege să îți completeze colecția de gadgeturi și să îți devină al doilea telefon. Oricum ar fi, rulează Windows Phone și asta aduce de la sine câteva probleme „veșnice“.

Nokia Lumia 735, review Playtech, foto Razvan Baltaretu-0215

Preț: Nokia Lumia 735 este disponibil în România la un preț de 1.150 de lei. Îl poți cumpăra de aici în versiune grey și de aici în versiune white.

Introducere – Lumia 735

Nokia Lumia 735 nu are o carcasă unibody cum ne-am obișnuit la modelele „de vârf“ ale Nokia, dar folosește un plastic suficient de bun cât să nu pară un telefon prea ieftin. Este glossy, dar are capacitatea de a rezista eroic la zgârieturi și din față ai putea confunda acest smartphone cu unul mai scump din gama producătorului.

Partea proastă vine când vrei să ai acces la cartela SIM. Este destul de incomod să tragi de un colț al carcasei, să verifici apoi cum ai putea ajunge la baterie fără să rupi capacul și în final să îi desprinzi partea de jos de telefon. Pe scurt, ar fi fost mult mai util un slot de SIM ca pe Lumia 930 sau pe orice Lumia unibody. Aproape că acest mod de a avea acces la SIM este mai dificil decât pe HTC Desire 500 (aproape).

Nokia Lumia 735, review Playtech, foto Razvan Baltaretu-0216

Revenind la telefon și ce îl face de ales, vorbim de un dispozitiv cu ecran de 4,7 inci și rezoluție HD cu o densitate a pixelilor rezonabilă. Asta înseamnă că în condiții normale de folosire nu vei vedea pixelii individuali. Apoi, are 1GB de memorie RAM și un procesor Qualcomm Snapdragon 400 cu patru nuclee la 1,2GHz, mai are 8GB spațiu de stocare cu slot microSD până la 128GB și o cameră foto de 6,7 megapixeli care nu iese deloc din tiparul mid-range, deși Nokia o putea face mai bună, dar filmează full HD. Totuși, importantă, în opinia Nokia, este cea frontală: 5 megapixeli pentru selfie-uri.

Lumia 735 are o baterie de 2.200 mAh pentru o autonomie rezonabilă de-a lungul zilei, ecranul nu are o rezoluție prea mare ca să consume aiurea energie și procesorul nu rulează la frecvențe prea ridicate. Toate aceste dotări tehnice sunt acoperite în plastic, într-o carcasă lucioasă neagră, verde, galbenă, în funcție de cum dorești și cum găsești în România.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 735 review/”/]

Puncte pro – Lumia 735

Lumia 735 este un telefon pentru acel echilibru pe care îl urmărești la un smartphone: oferă o cameră bună, dotări bune și o autonomie mulțumitoare. Nokia țintește cu un astfel de telefon acea piață medie pe care un preț mai mare de 1.000 de lei este prea mare. Lumia 735 se achită de cerințe pentru așa ceva fără să exceleze la ceva anume.

Camera frontală este bună, dacă ești un împătimit de selfie-uri și le vrei la rezoluție cât mai mare. Și da, poți face și video selfie la rezoluție full HD.

Autonomia este bună, ținând cont că acesta fie îți va fi telefon principal, fie va fi al doilea telefon pe care te vei baza când primul cedează. Bateria este suficient de mare și Windows Phone este bine optimizat pentru a reuși să îl conservi toată ziua, dacă ai nevoie.

Nokia Lumia 735, review Playtech, foto Razvan Baltaretu-0225

Puncte contra – Lumia 735

Nokia a reușit să implementeze poate cel mai prost sistem de acces la baterie și cartelă SIM. Vorbim de așa ceva în 2014, când o carcasă unibody și un slot pentru SIM nu mai sunt inovații.

Camera foto principală nu este cu nimic mai bună decât a fost pe Lumia 720, iar acesta nu ar fi un lucru rău, dacă acel telefon nu ar avea deja peste un an vechime pe piață. S-o fi concentrat pe cea frontală, dar încă sunt oameni (din aceia old school, nu?) care fac poze cu cea principală și ar vrea-o mai bună decât a modelului din 2013.

Windows Phone continuă să fie cel mai mare minus, iar asta doar prin aplicații. A trecut un an și Instagram este tot beta. A venit Flipboard, dar este în spate față de ce oferă pe Android și iOS. Am tot spus-o în review-uri pentru astfel de dispozitive cu WP8.1: nu sunt necesare toate aplicațiile din Play și App Store, ci sunt esențiale cele importante. Încă nu se întâmplă asta.

Nokia Lumia 735, review Playtech, foto Razvan Baltaretu-0219

Concluzie

Aș putea spune că Lumia 735 este cel mai bun smartphone cu Windows Phone, raportat în principal la preț. Nu este la fel de prost ca Lumia 530, dar face 90% din lucrurile pe care le face și Lumia 930 minus camera foto și aplicațiile care au nevoie de mai multă memorie RAM. Ei bine, este un smartphone care îi mulțumește pe majoritatea oamenilor, iar asta datorită în parte designului și hardware-ului ales de Nokia și în parte sistemului de operare optimizat.

Mostre foto din Lumia 735

lumia 735 mostra foto

lumia 735 mostra foto

lumia 735 mostra foto

lumia 735 mostra foto

Citește și: