Asus VivoTab Note 8 – Windows 8.1 Pro și 8 inci pe o tabletă bună de „Note”-at [REVIEW]

Asus VivoTab Note 8 – Windows 8.1 Pro și 8 inci pe o tabletă bună de

Review Asus VivoTab Note 8

Suntem în mod constant în căutarea dispozitivului ideal pentru muncă și pentru entertainment. Ideal înseamnă singur dispozitiv care să îndeplinească toate aceste funcții. Nimănui nu îi place să care o mulțime de gadget-uri după el, nici chiar cei mai pasionați dintre noi. Să fie oare tabletele de mici dimensiuni, cu Windows 8.1, soluția la această problemă?

Asus VivoTab Note 8 este produsul asupra căruia ne vom arunca o privire mai atentă pe parcursul acestui REVIEW, sperăm să ne satisfacă cele mai importante nevoi în materie de tehnologie.

Design

Ambalaj Asus VivoTab Note 8

Pachetul tabletei este destul de simplu, include doar încărcătorul de priză, cablul microUSB și manualele și pliantele obișnuite. Tableta este foarte nouă, cel puțin pentru piața din România. În Coreea, ea se comercializează deja de ceva vreme.

Tableta 8 inci Asus VivoTab Note 8

La prima vedere, Asus VivoTab Note 8 se aseamănă destul de mult cu Nexus 7, singura diferență notabilă este faptul că are o diagonală de 8 inci. Spatele are o textură cauciucată care o face foarte comod de ținut în mână în ciuda faptului că marginile ecranului nu sunt foarte rotunjite. La o dimensiune și o greutate mai mare, aceste margini ar fi probabil deranjante, însă la diagonala de 8 inci nici nu sunt sesizabile.

Design Asus VivoTab Note 8

Conexiuni Asus VivoTab Note 8

Conectorii sunt relativ limitați. Tableta dispune doar de un port microUSB și de un slot pentru carduri microSD. Ieșirea pe un monitor mai mare se poate face așadar doar prin Miracast sau cu ajutorul unui adaptor de la microUSB către HDMI, un USB DisplayLink. Portul microSD suportă carduri de până la 64 GB, mai mult nu am avut disponibil să încercăm, însă ar putea vedea și o capacitate mai mare, având în vedere că cel de 64 GB este deja pe standardul SDXC.

Display Asus VivoTab Note 8

Greutatea este destul de mică, 380 grame, iar pentru un produs cu Windows 8.1 Pro și procesor Atom cu 4 fire de execuție este chiar foarte mică. Probabil nu este atât de comodă precum una cu Android de 7 inci însă scopul principal al acestui produs nu este doar cititul cărților sau vizionarea de filme.

Specificații

[table id=219 /]

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Asus VivoTab Note 8/”/]

Sistem de Operare

Sistem de operare Asus VivoTab Note 8

Sistemul de operare preinstalat este Windows 8.1 Pro. Este varianta completă a sistemului de operare de la Microsoft și am înțeles că acest model va veni și cu o licență de Microsoft Office valabilă 1 an. În termeni de utilizare, interfața Metro este cea cu care trebuie să lucrați pe tabletă. Interfața standard, la rezoluția de 1280×800 pixeli pe 8 inci, este chinuitoare chiar și cu folosirea pen-ului inclus. E simplu, diagonala este prea mică pentru a putea lucra comod cu aceasta. Pentru o utilizare cât mai plăcută, trebuie așadar să vă obișnuiți cu interfața Metro și cu aplicațiile dedicate sau să conectați tableta la un monitor extern.

Fiind vorba de un Windows 8.1 Pro, putem instala pe el orice fel de aplicație, în limita performanței procesorului, desigur, și o putem rula ori în interfața standard sau cea Metro, depinde doar de aplicație. Astfel, putem instala liniștiți un editor de imagine sau unul de video și, cu ceva răbdare, putem lucra pe tabletă ca pe un PC. VivoTab Note 8 vine cu Microsoft Office Student Edition în pachet.

Utilizare

Specificatii Asus VivoTab Note 8

Greutatea și dimensiunea lui Asus VivoTab Note 8 sunt la limită pentru utilizarea cu o singură mână, iar cu puțin exercițiu experiența devine foarte plăcută. Tableta dispune de un digitizer și de un creion pasiv fără acumulator, astfel se poate scrie folosind opțiunea de recunoaștere de text, se poate desena folosind orice program de desen plecând de la Paint și până la altele mai complexe. Rama superioară și cea inferioară sunt ceva mai late, ceea ce este un lucru bun. Tableta fi ținută într-o mână în timp ce folosim creionul pe ecran.

Design Asus VivoTab Note 8

Ecranul este unul de tip IPS, are o luminozitate bună și un contrast destul de bun, însă nici una din aceste două caracteristici nu sunt exemplare. Este destul de bine calibrat, culorile fiind afișate destul de corect, chiar dacă în anumite situații par ceva mai reci decât cele obișnuite. Ecranul are un aspect de 16:10 și o rezoluție de 1280×800 pixeli.

Pen Asus VivoTab Note 8

Creionul se comportă bine, este suficient de mare pentru a sta bine între degete, este destul de precis în zonele centrale, însă spre margini devine puțin mai nesigur. Scăderea de performanță spre exterior nu este însă problematică, majoritatea scenariilor de utilizare implicând folosirea lui doar în zonele centrale.

Performanță

Performanta Asus VivoTab Note 8

Performanța este o caracteristică pe care trebuie să o avem în vedere. Platforma de care se folosește acest produs este una destul de nouă, Baytrail-T, și aduce o serie de îmbunătățiri majore în segmentul aplicațiilor ce folosesc mai mult de un nucleu al procesorului precum și la viteza SSD-ului. Baytrail-T este bazat din punct de vedere grafic pe arhitectura lui Intel HD 3000, iar acest lucru se observă în utilizarea zilnică.

Viteza SSD-ului în CrystalDiskMark arată aproximativ 140 MB/s la citire și 45 MB/s la scriere, o viteză destul de bună pentru un dispozitiv de acest gen. Totuși, performanța la scriere pe sectoare de 4K ajunge la doar 3MB/s sau 10 MB/s la citire. Aici, lucrul cu fișiere mici va destul de lent. Probabil singurul lucru care compensează pentru acest deficit este memoria RAM de 2 GB. Dacă aveam 4GB, atunci situația era cu totul alta.

Cititorul de carduri este destul de rapid, însă oferă doar viteze de USB 2.0, și anume 20 MB/s la citire și 10 MB/s la scriere, pe un card microSD cu viteză net superioară. Se pot instala totuși aplicații pe acesta, însă viteza de încărcare va fi ceva mai mică decât pe SSD-ul intern.

Performanța procesorului în benchmarck-uri se prezintă undeva la jumătate față de un ultrabook de nivel mediu. Astfel, Cinebench raportează un scor de 1.25 pentru CPU, destul de bun pentru un produs de patru ori mai mic și mai ușor decât un ultrabook.

Autonomie

Asus VivoTab Note 8 (17)

Autonomia Asus VivoTab Note 8 este din nou destul de delicat de analizat. Acumulatorul intern are o capacitate de 15.8 Wh, iar configurația actuală la o incărcare completă raportează o autonomie de aproximativ 5 ore și jumătate până la 7 ore folosind WiFi-ul într-un mod destul de moderat la o luminozitate medie. Astfel am rulat o serie de filme 720p cu o luminozitate de 40% și cu sonorul la 25%. Am obtinut astfel o atonomie de aproximativ 6 ore de playback video, și în cadrul altui scenariu, aproximativ 4 ore și jumătate de browsing web intens, cu multe tab-uri deschise și activitate flash și java în fundal.

Încărcarea tabletei se face prin portul microUSB la 2A. Încărcarea completă durează aproape 3 ore în această situație. Conectată la un PC pe USB 2.0 încărcarea poate ajunge și până la 6-7 ore sau chiar nu are loc dacă este folosită în acel timp destul de intens. Este recomandată așadar folosirea încărcătorului din pachet sa au unui port USB 3.0 care poate livra el puțin 1.5 A.

Concluzii

Tabletele de 8 inci sunt destul de greu de plasat într-o piață care este puțin dezvoltată la acest segment. Cele de 7 inci cu Android și-au găsit cumva locul, înlocuind modelele mai mari de 9 și de 10.1 inci. Asus VivoTab Note 8 ar putea atrage destul de mulți utilizatori, mai ales pentru creion și digitizer. Cred că acesta este unul dintre elementele cele mai atractive ale tabletei. Acesta și faptul că are o autonomie bună în utilizare medie sau mai redusă. Pentru cei care sunt obișnuiți cu PC-uri foarte performante, probabil puterea de calcul a acesteia este insuficientă, însă pentru majoritatea utilizatorilor Asus VivoTab Note 8 este un concurent foarte bun pentru titlul de dispozitiv All In One.

Market-ul de Windows 8 nu mai este atât de sărăcăcios ca acum ceva vreme, aplicații snt din belșug, atât pe partea de office sau business cât și pe partea de entertainment sau social media. Sunt sigur că aș putea folosi acest produs atât pentru a urmări clipurile preferate și a naviga pe internet, cât și pentru a scrie o serie de articole. Asta, desigur, dacă găsesc o tastatură mică de calitate.

Asus VivoTab Note 8 (32)

Citește și: