Predicțiile lui Isaac Asimov despre 2014, făcute în urmă cu 50 de ani, au fost în mare parte exacte

, 31 Dec, 10:03

E greu să prevezi viitorul, dar Isaac Asimov, unul dintre marii scriitori ai secolului XX, a încercat asta și, în mare parte, a avut dreptate. Roboții nu sunt prea buni, dar viața ne e ușurată de tot felul de gadgeturi.

Isaac Asimov e celebru pentru că și-a imaginat tot felul de tehnologii, civilizații și, per total, o dezvoltare pe multe secole a omenirii. Într-un articol publicat pe 16 august 1964 în „The New York Times“, Asimov încerca să prevadă ce vom avea noi în 2014. Anul se încheie azi, iar scrierile lui ne arată că se poate să fi supraestimat omenirea. În cărţile sale, roboţii inteligenţi şi călătoriile interstelare sunt elemente esenţiale, dar anul 2014 a fost sterp din acest punct de vedere.

„Roboţii nu vor nici prea buni, nici prea populari până în 2014, dar ei vor exista. Dacă maşinile de calcul sunt atât de inteligente astăzi (n.r.: cu referire la computerele IBM care traduceau din rusă în engleză), atunci ce nu s-ar putea face în 50 de ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboţi“, scria Isaac Asimov în articolul pentru NYTimes cu referire la dezvoltarea roboţilor. „Creiere“ mici avem deja în fiecare smartphone folosit.

Samsung Galaxy Note 4 review Playtech (3)

Tot roboţi ar fi şi în bucătărie, sau sisteme complexe care să îţi asigure mesele zilei, deşi a spus că nici până în 2014 nu va dispărea preparea mâncării de către oameni. „Micul dejun va fi «comandat» cu o seară înainte pentru a fi gata la o anumită oră în dimineaţa respectivă din mâncare semipreparată care va fi păstrată în frigider până când va fi gata pentru procesare“, descria Asimov viața culinară a oamenilor. Asta s-ar putea extinde şi la mâncarea creată cu imprimantele 3D, acestea sunt în lucru acum şi până în 2020 ar putea livra după cum intuia Asimov. Deocamdată sunt însă experimente și atât.

Asimov a supraestimat modul în care oamenii vor exploata sursele de lumină. „Până în 2014, panourile electroluminescente vor fi tot mai folosite. Tavanele şi pereţii vor emite o lumină slabă şi într-o varietate de culori care se vor schimba la o atingere de buton“, scria acesta. Visul acesta n-a fost îndeplinit încă, deşi sună şi acum foarte bine. Nu avem panouri electroluminescente, dar avem LED-uri care consumă mai puţină energie şi cele mai multe ecrane pentru dispozitive mobile folosesc tehnologia AMOLED.

„Opacitatea ferestrelor se va schimba automat în funcţie de intensitatea luminii care trece prin ele“, mai prevedea Asimov pentru 2014. Acest concept s-ar putea materializa mai repede decât cel cu panourile. Totuși, abia a fost scos din uz becul clasic, mare consumator de energie. Vom mai avea de lucru la acest capitol.

lg smartphone flexibil oled

Isaac Asimov nu a pomenit nimic despre tehnologia ecranelor. Între timp, viitorul este rezervat celor flexibile.

Isaac Asimov a adus aminte şi de slujbe, de cum cele de rutină nu vor mai fi îndeplinite de către oameni. „În 2014, maşinăriile vor putea fi capabile să facă mare parte din slujbele care implică rutină. Omenirea va avea astfel o cursă a înarmării cu maşinării bune. Dar asta va avea consecinţe asupra sănătăţii psihice, astfel că îndrăznesc să spun că psihiatria va fi cea mai importantă specializare medicală“, scria Asimov. În fapt, el a și creat o specializare pornind de la psihologie: psihoistorie. Ea le permite oamenilor să prevadă cum se vor desfășura lucrurilor într-o manieră similară conceptului Big Data din prezent.

Asimov a mai spus că populația lumii va ajunge la 6,5 miliarde de oameni, dar sunt peste 7 miliarde în prezent. De asemenea, el credea că vor dispărea cablurilor și că tehnologia bateriilor va fi atât de bună, încât acestea vor alimenta totul, În final, a identificat o specializare a oamenilor. „Cei care se vor putea specializa în lucruri care necesită creativitate vor fi un soi de elită a omenirii, pentru că ei vor face mai mult decât să servească o maşinărie“, nota el.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Panouri electroluminiscente care emit o lumina slaba intr-o varietate de culori? Asta o fi: http://bgr.com/2014/12/29/lightpaper-3d-printed-lighting/ ? E drept ca acolo scrie ca produse vor fi disponibile din 2015, dar tehnologia functioneaza acum si suntem in 2014 (inca vre-o 10 ore).

si eu am facut predictii 🙂 super exacte, inclusiv pt. smart tv-uri, pt. ca tehnologia de tv exista si cea de internet, dar nu exista tv-ul cu internet… ma gandeam așadar la toate acestea in urma cu cel putin vreo cinci ani, cum ar fi să fie împreună, apoi au aparut si samrt tv-urile, care acum is la modă si se vor mai dezvolta. va ma aduceti aminte cum primeam teme la scoala sa desenam ce ne imaginam noi ca va fi in anul 2000… cand nu vom mai fi copii? atat doar ca noi nu eram scriitori de sf cu talent, precum ctp 🙂 , Jules Verne, Asimov șamd

Panouri electroluminiscente există, respectiv orice televizor LCD cu diagonala mare poate fi folosit in acest scop, numai ca aceste surse de iluminare si orisice altceva asemanator nu va avea o adoptie de masa deoarece noi, ființele vii de pe Terra, ne-am dezvoltat sub imperiul unei surse de iluminare punctiforme, Soarele, si ca urmare suntem adaptați la acest sistem de iluminare. Preferam contrastele cu lumini si umbre si nu acea iluminare constanta pe care ar da-o astfel de panouri si care ar fi extrem de obositoare pentru noi.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail