24 aug. 2014 | 15:14

O istorie a telefoanelor rezistente la apă – șapte dispozitive impermeabile [VIDEO]

ACTUALITATE
O istorie a telefoanelor rezistente la apă - șapte dispozitive impermeabile [VIDEO]

Producătorii de telefoane mobile se laudă cu faptul că smartphone-urile lor pot fi scufundate în apă. Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2. Toate acestea sunt smartphone-uri high-end rezistente la apă. Dar știm cu adevărat cât de veche e această invenție? Noi am căutat în arhiva telefoanelor mobile și am dat peste șapte telefoane rezistente la apă dinainte de a ști că pot face așa ceva.

04_Xperia_M2_Aqua_ in Water

Samsung se laudă zilele acestea că Galaxy S5 poate să participe la Ice Bucket Challenge, provocarea prin care oamenii ar trebui să-și toarne o găleată de apă înghețată în cap sau să doneze. Ei bine, faptul că un telefon este rezistent la apă nu e neapărat un lucru nou. Primul telefon de acest tip de care am aflat noi vine din 2005, fabricat de Casio.

Iată cele șapte telefoane rezistente la apă. Ați avut unul dintre ele?

Casio Canu 502S – 2005

Telefonul a fost prezentat în decembrie 2005 și era realizat în parteneriat de LG și Casio. E un device rezistent la șocuri, cu o carcasa din cauciuc și un design foarte ciudat. Nu era telefonul de zi cu zi, ci telefonul aventurierilor.

Caracteristicile tehnice erau simple – ecran de 2,2 inci, o cameră de 1,3 megapixeli, Mp3 player și busolă.

Sony Ericsson So902iWP – 2006

A fost prezentat în parteneriat de Sony Ericsson și operatorul japonez DoCoMo. Acesta putea fi folosit și sub apă, funcționând fără probleme acolo. Avea MP3 player și o cameră de 1,3 megapixeli. La vremea aceea, era o soluție pentru cei mai amețiți dintre noi, care scăpau telefonul în chivuetă sau în toaletă.

sony ericsso 502

Nokia 5500 Sport – 2006

Finlandezii erau încă pe val în 2006 atunci când au scos 5500 Sport. E bazat pe platforma S60 Symbian și era făcut pentru a fi rezistent la uzură și la apă sau praf.

Ecranul avea 1,7 inci, camera foto avea 2 megapixeli, iar filmarea putea fi de 176×144 de pixeli cu 15 cadre pe secundă. Memoria internă era de 8 MB pentru capacitatea de stocare, iar memoria RAM avea 64 de MB.

Un review al telefonului poate fi citit pe TechRadar, jurnaliștii de acolo fiind nemulțumiți cu autonomia bateriei – două zile.

Sonim XP 3 Enduro – 2008

Lansat de americanii de la Sonim în 2008 și trimis pe piață în 2009, acesta este telefonul indestructibil. Costa 550 de dolari la vremea aceea, nu avea funcții inteligente, dar pur și simplu rezista la aproape orice.

Probleme sale? Nu avea nici măcar GPS, așadar aventura nu era completă. Telefonul avea un ecran de 1,77 inci, era clasicul dumbphone care putea să trimită mesaje și să ia apeluri. Problema sa era prețul – mult prea mare pentru un dispozitiv lansat la doi ani după iPhone. Într-adevăr, era un telefon secundar foarte bun. XP3 a fost chiar certificat de către armata americană că ar putea rezista în zone cu vreme nefavorabilă.

Un review puteți citi pe Cnet. 

Samsung Marine B2100 – 2009

Primul telefon rezistent la apă de la sud-coreeni, a fost lansat în martie 2009. Nu era decât un dumbphone cu ecran de 1,77 inci TFT, 7 MB capacitate de stocare și cameră foto de 1,3 megapixeli. A fost un experiment care a precedat intrarea Samsung puternic în zona smartphone-urilor.

Motorola Defy

Lansat în septembrie 2010, Motorola Defy a fost primul smartphone cu Android care era rezistent la praf și la apă. Avea un ecran de 3,7 inci, 480×854 de pixeli, Gorilla Glass, 2 GB capacitate de stocare și 512 memorie RAM. De asemenea, camera foto era de 5 megapixeli. A fost primul telefon serios care să aibă și capacitatea de a fi udat. Nu era rezistent la apă în sensul scufundării, ci putea fi udat.

Sony Xperia Z

Acesta a fost primul smartphone care putea fi scufundat în apă. A fost lansat în 2013, avea un ecran de 5 inci, Full HD, 2 GB de RAM și 16 GB capacitate de stocare. Camera foto era de 13,1 megapixeli.

Review-ul la Sony Xperia Z poate fi citit aici.

Un video mai jos.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele