Nvidia TITAN Z, cea mai performantă și mai scumpă placă video

Nvidia TITAN Z, cea mai performantă și mai scumpă placă video

E drept, producătorii au o tendință de a se lăuda cu cele mai performante produse. La fel face și Nvidia cu noul Titan Z, prima placă dual-GPU construită în jurul arhitecturii Kepler.

Nvidia TITAN Z

CEO-ul companiei, Jen-Hsun Huang, a fost cel care a prezentat noua placă grafică la GTC, conferința Nvidia în care își etalează cele mai noi produse și tehnologii. Nvidia Titan Z deține nu mai puțin de 5760 de unități de procesare, mai exact 2880 nuclee de procesare pentru fiecare GPU.

În comparație cu plăcile tradiționale dual-GPU, Nvidia TITAN Z este gândită să utilizeze ambele procesoare grafice la frecvență egală, așadar nici unul dintre cele două GPU-uri nu va crea probleme de performanță. Placa deține de asemenea 12 GB memorie GDDR5 și un sistem de răcire cuun singur ventilator pentru ambele GPU-uri. Componentele de dimensiuni mai reduse și un flux de aer bine controlat reduc de asemenea zgomotul plăcii în utilizare continuă. E drept, cu atâta putere de procesare e posibilă rularea unui joc pe 3 monitoare la rezoluție Full HD sau pe un monitor 4K de dimensiuni generoase, totul cu o singură placă grafică.

”Dacă sunteți într-o căutare disperată pentru un supercomputer care să încapă sub birou, noi avem placa grafică potrivită pentru voi.” a fost declarația lui Jen-Hsun Huang la lansarea Nvidia TITAN Z.

Performanța vine însă cu un preț, aproximativ 3000 de dolari. Interesant, având în vedere că două plăci grafice din seria Titan, puse în SLI, vă vor face să scoateți din portofel doar 2000 de dolari. Matematica nu este punctul forte al acestei logici.

Citește și: