FingerReader, gadgetul care îi ajută pe nevăzători să citească

FingerReader, gadgetul care îi ajută pe nevăzători să citească

Dedicat în special nevăzătorilor, noul , ieşit din laboratoarele MIT, e un inel inteligent care îţi citeşte texte cu voce tare.

mit-fingerreader cititor orbi

Fără a fi primul sau ultimul gadget creativ ieşit din laboratoarele de cercetare de la MIT, FingerReader face viaţa persoanelor nevăzătoare mult mai uşoară. Nu de alta, dar reprezintă o soluţie accesibilă şi fiabilă menită să faciliteze lectura mult mai rapidă. În contextul în care nu orice carte este disponibilă în limbaj Braille, gadgetul de mai sus este o revelaţie pentru consumatorii de romane.

FingerReader, în mare parte, este generat cu ajutorul unei imprimante 3D. Aflat momentan în stadiu de prototip, acest gadget integrează o cameră video de mici dimensiuni al cărei stream este parcurs de către un software de tip OCR. Din acel moment, imaginile sunt transpuse în cuvinte ce pot fi citite cu uşurinţă de către o voce sintetizată destul de realistă. Pentru că întregul sistem este destul de portabil, scenariile de aplicabilitate sunt foarte variate şi includ atât lectura de cărţi cât şi de meniuri sau ofete speciale la un restaurant.  Singura acţiune pe care trebuie să o facă utilizatorul de FingerReader este să orienteze degetul către textul pe care îl doreşte parcurs.

Pentru eficientizare procesului de recunoaştere, acelaşi dispozitiv foarte compact include şi un mic motoraş. Acesta din urmă este menit să vă avertizeze, prin mai multe intensităţi, fie că mişcaţi degetul prea repede, fie că ţineţi degetul prea departe de text.

La această oră nu putem decât să sperăm că FingerReader îşi va depăşi condiţia de prototip, deşi nu există prea multe indicii în această direcţie.

Citește și: