22 apr. 2014 | 11:00

FingerReader ajută orbii să poată citi cărţi obişnuite

ACTUALITATE
FingerReader ajută orbii să poată citi cărţi obişnuite

Un nou gadget, initulat FingerReader, face minuni pentru cei care nu pot vedea, dar îşi doresc foarte mult să citească o carte.

fingerreader orbi braille

În urmă cu aproape 200 de ani a fost creat un sistem care le permite orbilor să citească diverse materiale publicate. Este vorba de , creat de francezul Louis Braille în 1829. Din păcate, deşi acesta din urmă este incredibil de popular la nivel global, o mare parte din cărţile care se lansează, nu sunt disponibile în acest format. În definitiv, implică o investiţie destul de mare transpunerea unei cărţi în puncte ieşite în relief. Mai mult decât atât, Braille este şi greu de învăţat, mai ales pentru cei care şi-au pierdut vedere la o vârstă mai avansată.

Soluţia vine de la un grup de cercetători de la MIT şi poartă numele de FingerReader. Acest gadget, pe care îl puteţi vedea în imaginea de mai sus, este un text de pe o pagină cu voce tare. Practic, este vorba de un dispozitiv ce se poate purta precum un inel. Pe o parte a sa, integrează o cameră capabilă să urmărească propoziţiile ce se perindă în vârful degetului ţinut pe o pagină. În aceeaşi ecuaţie, există desigur şi un difuzor capabil să verbalizeze respectivele cuvinte desluşite prin intermediul tehnologiei OCR (Recunoaştere optică a caracterelor). Dacă mişcaţi degetul prea repede sau ridicaţi degetul de pe o pagină, veţi beneficia de nişte vibraţii fine emise de FingerReader.

Deşi la această oră este greu de apreciat când se va materializa acest prototip într-un produs de serie, ştim deja că se lucrează la generaţia a doua de FingerReader. Spre deosebire de modelul de mai sus, acela va fi capabil să ofere şi traducerea în timp real a unui text.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele