Nokia X – „Surprize, surprize” la primele smartphone-uri cu Android

Nokia X – „Surprize, surprize” la primele smartphone-uri cu Android

Nokia a prezentat astăzi la MWC primele dispozitive ale sale ce rulează sistemul de operare de la Google, Android.

Nokia X

Totuși, Android-ul instalat pe aceste terminale Nokia X nu este cel pe care îl vedem în mod obișnuit pe dispozitivele celorlalți producători, ci mai degrabă o versiune combinată cu interfața de utilizare a dispozitivelor Asha sau cu a celor cu Windows Phone, poate chiar cu amândouă. Noile dispozitive ale finlandezilor poartă numele Nokia X, X+ și XL și sunt probabil cele mai ciudate dispozitive pe care le-am văzut până acum, în acest sens.

Nokia XL

În primul rând, experiența nu este cea obișnuită, telefoanele nu dispun de acces la magazinul Google Play, ci la Nokia Store. În teorie, pot fi rulate aplicații Android, cele pe care le găsim în magazinul producătorului, însă experiența nu este cea cu care ne-am obișnuit. În altă ordine de idei, dispozitivele nu sunt destinate celor care mai dețin un smartphone sau celor care au avut de a face cu un dispozitiv cu Android sau Windows Phone.

Ecranul principal vine cu interfața similară cu Windows Phone, acele Live Tile-uri, iar meniul telefonului este similar cu cel de la dispozitivele Asha. Combinația este, după cum am spus, ciudată pentru un utilizator de smartphone în prezent, însă ar putea fi foarte atractivă pentru clienții noi.

Telefoanele vin cu Skype preinstalat și cu 60 de minute de apeluri internaționale, lucru ce poate fi foarte atractiv.

Din punct de vedere tehnic, platforma este Android 4.1, însă doar codul sursă, nu și interfața. Nokia X și X+ sunt aproape identice, versiunea+ dispune de mai multă stocare și de slot pentru card microSD, precum și de 768 MB RAM față de 512 MB.

Nokia X va avea un preț de 89 euro, X+ va costa 99 euro, iar XL 109 euro.

Citește și: