27 oct. 2014 | 12:03

Nokia n-a murit, Nokia renaște: finlandezii vor să facă iar telefoane

ACTUALITATE
Nokia n-a murit, Nokia renaște: finlandezii vor să facă iar telefoane

Nokia mai există încă în Finlanda, dar nu mai face telefoane. Nu mai face până peste doi ani, când compania vrea să revină în forță pe această piață. Iată ce plan are.

Nokia Lumia 735, review Playtech, foto Razvan Baltaretu-0225

Nokia Lumia 735 este printre ultimele produse de Nokia înainte de a devenit divizie Microsoft. FOTO Răzvan Băltărețu/Adevărul

Timo Ihamuoutila, directorul financiar al companiei Nokia din Finlanda, a vorbit despre planurile de viitor după ce a anunțat rezultatele financiare pe trimestrul al treilea din 2014. Microsoft are drepturi pe telefoane cu numele „Nokia“ până în 2016, dar apoi poate fi folosit de cei din Finlanda. De asemenea, Microsoft a cumpărat 8.500 de patente, dar a rămas o bună parte la Nokia (licența americanilor este însă pe 10 ani).

Forbes informează că din 2016 Nokia intenționează să lanseze noi smartphone-uri sub această marcă. „(…) Vom analiza cu atenție cele mai bun căi de a maximiza valoarea mărcii Nokia, luând în calcul și faptul că Microsoft are licență pe acest nume care se bucură de o mare recunoaștere pe telefoane mobile și dispozitive mobile. Acolo nu putem debuta încă în acest moment“, a comunicat compania.

Nokia nu este prima companie ruptă din „brandul mamă“ care să dorească să producă din nou telefoane. Ultimul caz este al Jolla, un startup finlandez pornit de foști angajați Nokia care au primit patente și drepturi pentru platforma MeeGo. În prezent se numește Sailfish și deja se vinde în lume un prim smartphone cu acest sistem de operare. Este similar ca funcționare cu un Android, rulând aplicațiile produse pentru această platformă, dar interfața este mai fluidă și mai interesantă decât ce există pe Android.

jolla sailfish os android

Telefonul Jolla care rulează Sailfish.

Ce telefoane ar produce Nokia? Cum este foarte greu să ai succes cu o nouă platformă, mai ales dacă nu aduci nimic cu adevărat nou față de cele consacrate, cel mai probabil Nokia va încerca în 2016 să folosească Android sau Sailfish. Până atunci Jolla se va stabiliza, își va stabiliza ecosistemul, și ar putea folosi platforma. Desigur, s-ar putea ajunge la o preluare: Nokia cumpără Jolla și folosesc în continuare Sailfish și Android pe două categorii de telefoane.

Dacă vrei piese de colecție Nokia, acestea sunt ultimele cele mai bune telefoane lansate sub această marcă: Nokia Lumia 735, Nokia Lumia 930 și un phablet Lumia 1520. Cele mai ieftine sunt însă aici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele