Noi probleme pentru bătrânul Windows XP

Noi probleme pentru bătrânul Windows XP
13:01 18.01.2014

Cu doar câteva luni până la încetarea definitivă a suportului pentru , este interesant câte părţi afectate de problemă ies la iveală.

ATM Windows XP

ATM-urile sau bancomatele au o sarcină incredibil de simplă, transferul de bani sau, mai bine zis, de materializare în lume reală a fondurilor virtuale. Pentru asta, are în spate un sistem de operare nu foarte recent. Poartă numele de un Windows XP.  Cum în luna aprilie, pe data de 8 se va înceta suportul pentru acest SO, confirmă că nu mai puţin de 95% dintre ATM-urile aflate în circulaţie vor rămâne în aer când vine vorba de actualizări de securitate  sau anti-malware. Valoarea de 95% a fost obţinută de publicaţia Business Week în urma unui studiu foarte elaborat. În consecinţă, problema este cât se poate de reală şi de iminentă.

Mulţi au confirmat similarităţi între ceea ce urmează să se întâmple cu Windows XP şi Y2K. La momentul respectiv, când anul 1999 era pe final, foarte mulţi s-au speriat ale lor computer vor deveni subit nefolositaoare după momentul intrării în 2000. În practică nu s-a întâmplat nimic şi este foarte probabil, ca la începutul lui aprilie, nici atunci să nu se va înâmple ceva remarcabil . Problema mai gravă şi stimulentul princial al unui upgrade la Windows 7 sau Windows 8 este că s-ar putea ca cineva să găsească o vulnerabilitatea pe platforma Microsoft care vizează vechiul XP şi aceea să se reflecte într-un şir de jafuri la bancomate deoarece ,,gaura” nu poate fi acoperită.

În teorie, după ce au petrecut mai bine de 10 ani împreună, bancomatele ce vor rula Windows-ul vechi de 14 ani au mari şanse să fie vândute pe piese sau duse la fier vechi. Ca fapt divers, ar putea fi şi reprogramate cu un nou sistem de operare, problema este că ale lor configuraţii hardware nu sunt capabile de o astfel de tranziţie şi costurile de upgrade hardware sunt de neimaginat.