Mai multe site-uri NATO au căzut pradă hackerilor

Mai multe site-uri NATO au căzut pradă hackerilor

Deşi astfel de evenimente au loc destul de des, rareori se întâmplă ca site-urile unei instituţii precum NATO să fie date jos de .

nato hacked

Mai multe NATO au fost date jos zilele trecute de hackeri în, ceea ce pare, o formă de protest cibernetic pe marginea situaţiei din Crimeea.

Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO a confirmat atacurile prin câteva postări pe Twitter. Aparent, acestea au început sâmbătă şi au continuat până duminică târziu, timp în care, mai multe site-uri importante nu au putut fi accesate.

La ora redactării acestui material, situaţia se remediase complet. Un oficial NATO a confirmat pentru Reuters că, deşi website-urile Alianţei Nord Atlantice au fost offline pentru o perioadă destul de lungă de timp, în nici un moment acest eveniment nu a afectat abilitatea organizaţiei de a-şi comanda reţeaua de trupe. În plus, reţelele secrete ale NATO nu au fost accesate de hackeri. Pe lângă paginile efective, atacurile cibernetice în cauză au reuşit să preia controlul serviciului de email public al instituţiei. Până şi un centru responsabil de cyber security din Estonia, afiliat NATO, a cazut victimă atacurilor din acest weekend.

Cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, totul a început cu atacuri de tip DDoS, care aglomerează reţeaua şi scot la iveală vulnerabilităţile. Un grup de hackeri ucrainieni cu numele de cyber berkut şi-au asumat atacurile şi au clasificat acest gest ca o formă de protest împotriva interferenţei NATO din ţara lor. În ceea ce priveşte vinovaţii, Lungescu a ezitat să ofere informaţii pe marginea acestui subiect, afirmând că trebuie urmate nişte proceduri complexe până vor fi determinaţi cei responsabili.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: