Mac OS X Yosemite – primele impresii [PREVIEW]

Apple OS X Yosemite e noul sistem de operare pentru calculatoarele și laptopurile companiei. Abia a fost lansat în versiunea Beta, iar noi l-am încercat pentru a vedea cum se comportă. 

IMG_0951

Concluziile noastre după o săptămână de folosire sunt în general pozitive, dar nu revoluționare. Vă spunem să nu vi-l instalați dacă nu vă așteptați la bug-uri, vă spunem că designul este mai inspirat decât la variantele trecute și că unele lucruri au fost distruse definitiv – Safari, de exemplu.

Design OS X Yosemite

Apple a schimbat designul pe filiera lui Jonathan Ive, iar Mac OS X Yosemite e mai plat ca versiunile anterioare, dar se simte solid. E un sistem de operare care, deși a părut mai jucăuș la început, e foarte serios. Efectele de design sunt discrete, dar bine realizate, atenția la detaliu fiind impresionantă.

În primul rând iconițele de pe ecran sunt plate, la fel și butoanele care închid programele. Acel design iconic al OS X a fost modificat radical acum, punându-se accent mai mult pe culori.

Programele se interpun unele peste altele ca și până acum, dar meniurile pe care le deschidem sunt translucide și creează o imersiune foarte interesantă între programe și asigură o fluiditate a întregii operațiuni.

Câteva aplicații și-au schimbat discret designul – Mail, Calendar, iTunes, Safari, iar pictogramele sunt acum aduse la același ton de design.

Dacă în stadiul ăsta ați citit prea mult, puteți urmări varianta video mai jos. 

Bara de notificări

Devine inteligentă și introduce widget-urile ca pe Android. Bineînțeles, în stilul pe care-l vrea Apple. Momentan, în bara de notificări se pot adăuga aplicațiile de la Apple – calendar, calculator, meteo și update-urile de astăzi. În viitor, aplicațiile din App Store vor putea să-și creeze widget-uri pentru bara de notificări, pe care să le accesăm rapid acolo. Să zicem că vom dori să adăugăm o notiță rapidă în Evernote sau să dăm un telefon, poate vom dori să scriem ceva pe blogul de pe WordPress. Unele lucruri vor putea fi integrate direct în bara de notificări.

Acum, aceasta este cu adevărat mai bună și mai folositoare. Personal, nu citeam notificările de acolo, ci doar când apăreau pe ecran. De asemenea, nu funcționa mereu foarte bine. Așadar, acum are un sens. Chiar mă uit la vremea de astăzi, chiar mă uit pe calendar să văd ce program am astăzi.

Continuitate

Din toamnă vom putea testa această funcție la care nu am avut acces acum. Continuitatea înseamnă că vom putea să facem munca pe iPhone/iPad și să o continuăm pe Mac.

De asemenea, dacă primim un apel pe iPhone, putem să răspundem sau să scriem un mesaj direct pe Mac. E un beneficiu extraordinar pentru utilizator.

IMG_0934

Căutarea în OS X Yosemite

A devenit mai inteligentă. Nu e o revoluție, nu vă gândiți la asta. Aveți mult mai multe locuri prin care să căutați cu Spotlight față de până acum.  Nu vă entuziasmați. Căutarea e acum pe centrul ecranului și poate ajunge chiar și în Wikipedia sau în paginile salvate în Safari.

Safari OS X Yosemite

Pentru fanii browserului preinstalat pe calculatoarele firmei din Cupertino, veștile nu sunt foarte bune. Cel puțin eu așa le văd. Safari a devenit mai rapid, conform datelor oferite de Apple, dar este un browser mai greu de folosit pentru cei care sunt împărțiți între multe tab-uri. Astfel, productivitatea scade enorm.

Tab-urile nu mai sunt vizibile, ci se ascund în spatele butonului de multitasking. E îngrozitor să navighezi printre tab-uri așa. Era deja destul de greu să navighezi pe OS X între ferestrele aceluiași program (citește – imposibil), așadar Safari a devenit acum de nefolosit.

IMG_0953

Bug-uri OS X Yosemite

Timp de o săptămână deja mi-am instalat OS X Yosemite (10.10) pe laptopul personal. Nu recomand asta nimănui, pentru că este o experiență riscantă. Dacă vreți să-l testați, încercați pe un laptop secundar. OS X Yosemite a avut un crash fatal în timpul folosirii, cu tot calculatorul blocându-se.

De asemenea, cel puțin o dată pe zi un program are un crash – Google Chrome, Mail, Calendar, Evernote.

Un bug de sistem este aplicația de Mail, care insistă să se deschidă cu primul mail în ordine cronologică, adică primul mai primit în căsuța poștală. Trebuie să facem mereu scroll până sus pentru a ajunge la ziua de astăzi.

Are mai puține bug-uri decât mă așteptam, iar astăzi, la ora la care scriu, a mers fluid și fără probleme. Rapiditatea nu este afectată. 

Încercând să urc mai multe poze deodată pe site-ul playtech.ro, Google Chrome și-a dat crash de trei ori. Nu suportă acest lucru deloc.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/OS X Yosemite/”/]

Vlad Andriescu
08:00 31.07.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video