24 iun. 2014 | 15:30

LG WebOS SmartShare – Conectivitate la superlativ

FEATURE
LG WebOS SmartShare - Conectivitate la superlativ

LG WebOS reprezintă noua interfață a televizoarelor inteligente de la producătorul corean, interfață bazată pe un sistem de operare ce a fost creată inițial pentru dispozitivele mobile.

Un mic istoric al acestuia poate fi găsit în cadrul primului articol al seriei LG webOS, unde am explicat și rolul său pe aceste dispozitive. Review-ul complet al produsului, în cazul nostru modelul de 55 de inci, aici: LG WebOS SmartTV 55LB63.

În articolul de față, vă oferim, în detaliu, informații despre funcția SmartShare a televizorului LG WebOS SmartTV 55LB63, și impresii despre modul de funcționare a acestei capabilități.

Conectivitate

LG WebOS SmartShare

Suntem în 2014. Conectivitatea unui televizor Smart trebuie extinsă la nivelul la care acesta trebuie să fie compatibil cu orice dispozitiv mobil sau nu, din ”ograda utilizatorului”. Astfel, utilizatorul trebuie să poată rula conținut, de pe un telefon, tabletă, PC/Laptop, stick USB/HDD USB, sau orice alt dispozitiv vă trece prin minte, indiferent de sistemul de operare al acestuia. Desigur, dacă vorbim de un smartphone produs de aceeași companie care produce și televizorul nu este o problemă, de cele mai multe ori acestea se înțeleg de minune, însă este imperativ necesar ca televizorul să poată primi informație de la orice dispozitiv de pe piață. Nu este norml să forțezi utilizatorul să își cumpere un smartphone doar bazat pe această limitare, acum când toți doresc posibilitatea de a face o alegere liberă, fără constrângeri.

LG Conectori

Conectivitatea este disponibilă pentru dispozitive ce beneficiază de intrare HDMI, orice PC sau Laptop de generație mai veche ar trebui de altfel să dețină acest port. Pentru dispozitivele USB, sunt disponibile 3 porturi, unul normal, unul cu MHL, ce oferă și încărcare pentru smartphone și unul cu 1.5 Ah pentru HDD-uri mobile. Este recomandat să conectați HDD-ul la acest port, mai ales dacă acesta are un singur cablu USB prin care preia și alimentarea și transferul de date.

Redarea conținutului de pe HDD sau stick USB se face foarte simplu și eficient. Dispozitivul este recunoscut implicit cu numele pe care îl poartă și în Windows de exemplu, TV-ul citește toate datele de pe acesta și apoi oferă posibilitatea, din meniu, a rulării clipurilor video, audio sau a fotografiilor. Pentru cei care știu cum au organizate informațiile, sau dețin un HDD extern portabil, pe care au mai mult decât filme și muzică, există posibilitatea alegerii fișierului din navigarea prin directoare.

Legat de formate, acesta recunoaște aproape orice format existent pe piață, de la vechiul 3gp, în care filmau telefoanele Nokia E51, până la o copie de Blu-Ray în format .mts. Spun aproape orice, pentru că nu cred că am ajuns eu să am toate formatele posibile pentru video, chiar dacă am încercat peste 30 la momentul actual. Știu sigur că nu funcționează formatele video brut ale camerelor profsesionale, cum ar fi Apple ProRes sau iFrame, ori formatul RAW de pe camerele RED.

LG WebOS SmartShare

LG WebOS Blu-Ray

LG WebOS SmartTV 55LB63 se achită cu brio de aceste condiții, și oferă posibilitatea conectării oricărui smartphone sau alt dispozitiv mobil, pentru a reda informațiile video, audio sau foto de pe acesta. Sau așa ar trebui. Aplicația SmartShare de la LG, este disponibilă în GooglePlay, iar la instalare afișează un ecran ce indică faptul că ar putea face asta. Pe de altă parte, există și mențiunea ”This app will be updated in the second half of 2014.” semn că dezvoltatorii nu au terminat testele de compatibilitate sau ceva de genul. Cert este că funcția există, însă nu e disponibilă, așadar nu putem spune prea multe despre aceasta, urmând ca în a doua jumătate a anului 2014, adică de la 1 iulie încolo, să așteptăm aplicația completă și funcțională. LG se mândrește de altfel cu faptul că dispozitivele cu WebOS au fost vândute în peste 1 milion de exemplare în întreaga lume.

Să zicem că înțelegem această strategie, într-o anumită măsură, pentru că e vorba de un sistem de operare nou, și presiunile din partea conducerii companiei au fost destul de mari ca aceste televizoare să fie lansate cât mai rapid.

LG WebOS TV Remote

LG WebOS Remote TV App

LG WebOS TV Remote este aplicația ce simulează o telecomandă pentru televizor, care funcționează pe orice dispozitiv cu Android sau iOS, indiferent dacă are sau nu senzor de infraroșu. Comunicarea se face prin intermediul rețelei wireless interne la care se conectează ambele, atât televizorul cât și smartphone-ul. Aplicația deține elementele clasice ale unei telecomenzi, butoanele de volum, schimbare program, înregistrare și navigare prin meniuri, precum și comutarea pe 3D și butonul de mute.

LG WebOS App

Pe smartphone, în meniul launcher există de asemenea o mulțime din aplicațiile instalate în mod curent pe televizor. Astfel, acestea pot fi pornite rapid, fără a mai fi nevoie de a intra în meniul televizorului. Practic este o scurtătură pentru fiecare aplicație instalată pe TV.

Opțiunea de touchpad permite folosirea ecranului telefonului ca și touchpad pentru navigarea cursorului în meniul televizorului, iar funcția de search permite căutarea în cadrul aplicațiilor instalate, pe web, sau chiar în aplicația deschisă pe ecran, care poate fi cea de YouTube sau a altui serviciu de vizionare de conținut. Update-ul televizorului se poate face chiar direct prin intermediul smartphone-ului, notificarea fiind activă pe dispozitiv până când anulați sau realizați update-ul de software.