De ce iPhone 6 va fi cel mai dorit telefon și Galaxy Alpha nu schimbă cu nimic asta

, 19 Aug, 17:40

În septembrie, Apple lansează iPhone 6. Tot atunci, Samsung lansează Galaxy Alpha, un telefon construit un pic altfel față de toate de până acum. În zgomotul canibalizării pieței Android, Apple a rămas aceeași companie de interes. Samsung nu, nici alții.

Samsung Galaxy Alpha (2)

În urmă cu șapte ani, conceptul de smartphone modern era definit de Apple. Între timp, companii precum Samsung, Lenovo sau Huawei au început să se remarce și să producă milioane de telefoane și miliarde de dolari. Totuși, Samsung pare o companie epuizată și care cu greu se poate preface într-una capabilă pentru noile tendințe și noile gusturi. Produce telefoane din același plastic prost ca în 2010 și nu e nimic inovator la asta. Produce zeci de modele, care ajung uitate până și de companie.

Află și: Samsung Galaxy Alpha, oficial: smartphone premium contra iPhone 6

Are și plasticul avantajele sale, produci mai repede și mai ieftin, dar nici Samsung, nici Apple (cu iPhone 5c) nu îl folosesc prea bine. Policarbonatul utilizat de Nokia, OnePlus sau HTC (cândva) este străin Samsung. Acum, va pune pe piață Alpha, un iPhone 5 mai subțire, mai înalt și mai Android, dar nu vinde același pachet de beneficii ca un iPhone: actualizare rapidă a OS-ului, simbol al statutului, calitatea construcției și design.

Xiaomi a învațat ce le place utilizatorilor și livrează la un preț mai mic


N-am avut niciodată o problemă cu telefoanele din plastic, dar nu toate se „nasc“ egale. Cele mai multe au un design urât și se simt ieftine chiar și pentru cele câteva sute de dolari pe care le cer producătorii pentru ele. OnePlus cere puțin peste 300 de dolari pe telefonul său și este tehnic la fel de puternic ca alte flagship-uri de pe piață. La fel și Xiaomi Mi4. Cât costă software-ul Samsung? Prea puțin (sau deloc, în termeni de utilitate) ca telefonul său să fie cu prețul peste HTC One (M8), spre exemplu. HTC a început să vândă stil, cum face Apple, pe când Samsung se chinuie de vreo cinci ani să facă software dezirabil. A eșuat lamentabil cu produse ca S Voice, Galaxy Apps, S Translator etc. Practic, alternative la aplicațiile Google, când nu i-a cerut nimeni așa ceva. Caută independență de Google, dar eșuează.

Descoperă și povestea OnePlus One, prezentată de unul dintre directori

LG se bate în aceeași zonă cu Samsung: telefon din plastic și software propriu, dar a încercat o diferențiere prin design (butoane pe spate), parțial prin hardware și, mai ales, prin preț. China crește prin niște producători foarte buni, telefoane asemenea și preț mic. Mai au lipsuri la actualizarea sistemului de operare, cei ca LG, Samsung și HTC se descurcă rezonabil. Niciunul însă ca Apple, dar aici e altă chestiune.

Oricât de mare e liderul de piață tot poate să pice

Unde e justificarea prețului? Nu există așa ceva, ci doar înfumurarea liderului. Acest tipar nu e nou. În vremea în care Apple lansa iPhone 3G, pornind actualul ciclu cu upgrade la doi ani, și Google găsea mai mulți parteneri pentru Android, Nokia insista, stupid, cu Nokia N97, N97 mini, telefoane cu tastatură QWERTY fizică, sperând că lumea va turna în continuare bani în marca sa. Nu s-a întâmplat. A ajuns o divizie foarte bună a Microsoft și lansează telefoane competitive.

Galaxy Alpha e cel mult o primă încercare reușită. E din metal, parțial, e mai mic (ecran de 4,7 inci) și poate fi o alternativă serioasă la iPhone. Dacă acesta e începutul unei noi game și strategii Samsung, ceva mai pregătite pentru valul chinez, atunci este un smartphone alpha. Altfel, este omega țeapă.

O prezentare pentru Galaxy Alpha, înainte de lansarea pe piață

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Totusi, articolul promoveaza cam agresiv iPhone. De ce nu s-au scris si punctele negative ale telefonului, ca are destule. In primul rand pretul. Pai daca Samsung nu poate justifica pretul, iPhone poate? In SUA e ok, dar la noi, la nivelul salariilor noastre are pret nesimtit de mare si pana la urma e un smarphone ca oricare altul, doar cu metal mai mult.

Vlad Andriescu

Tudor, fac un pic de insider trading.

Urmează să scriu un articol despre de ce nu va fi iPhone 6 cel mai (de) dorit telefon. Avem păreri diferite în redacție, așa că le spunem pe rând.

Sunt de acord cu Răzvan la faptul că indiferent cât de scump a fost iPhone-ul până acum, a fost object of desire pentru mulți.

Poate-i spune cine lui Razvan ca merele (Apple) sunt bune doar in placinta… 😉 in momentul in care a fost lansat, Nokia N95 avea dotari tehnice mult peste iPhone. dar a contat usurinta utilizarii, aici a fost marea lovitura. Dar ca in anul 2014 sa nu poti lua un fisier mp3 si sa-l utilizezi ca ringtone e de-a dreptul strigator la cer. Ca sa nu mai mentionez ca nu poti adauga un memory card, schimba bateria sau iti trebuie conector special pentru „mere”… Asa ca, Razvane, da-mi o adresa de email sa-ti trimit reteta de placinta… sau compot daca preferi….

Eu am telefoane Samsung si LG dar tableta iPad. Ma simt mai bine pe iPad pentru ca nu mi se cer asa de agresiv tot soiul de date si softurile nu sunt cu reclamele asa de agresive. Deja Youtube ma deranjeaza cu reclamele si asta se intampla cam la orice. Pot garanta ca aplicatiile de pe OS au mai mult stil decat cele de pe Android. Si se misca foarte bine pentru o tableta de acum 3 ani. Si da, am o groaza de aplicatii preinstalate pe care nu le folosesc, vin in dublura cu cele ale Google si ma tot intreb ce dracu face androidul cu atata putere de procesare , care dracu sunt cele 35 de procese pe care le tot gasesc deschise…
Lucrul evident pe care il uita toti cand e vorba de pret este ca iOS este un sistem propietar tinut din scurt si supravegheat feroce care are ca scop satisfacerea clientului si mentinerea lui. Asta costa bani si in tari in care pirateria nu este o traditie asta conteaza.

Da, si un „ecosistem” închis, mentinut tot feroce, în care nu poti sa tragi un pârtz daca nu ai iTunes si orice rahat vrei sa faci pe telefon, trebuie sa-l faci cu iTunes. Ma mir ca au renuntat la conectorul Lightning, erau de tot râsul, urinând singuri împotriva curentului noului standard USB reversibil. Toata lumea î tot trage cu „Plasticul” dar nimeni nu vorbeste nimic de telefoane precum Xperia Z2, HTC One, sau mai nou OnePlus One, mai performant decât orice iPhone la jumatate de pret. Give me a break, you Apple sheeps!

WTF, ce-i cu snobismul asta de cocalar, „simbol al statutului”! I couldn’t care less about this shit. Daca nu stiti ce face Apple si cum abureste clientii prezentând cele mai obisnuite chestii di care unele facute si implementate de companii rivale de doi-trei ani în urma, va recomand sa vedeti asta: http://tinyurl.com/6x73ec6

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail