Există un sistem audio suficient de puternic să… omoare!

Există un sistem audio suficient de puternic să... omoare!

Cu toţii ştim că este incomensurabilă, de când vedeam în filme cum se spărgeau geamurile din cauza sunetului din boxe. Nu credeam însă că un sistem audio poate să omoare.

ESA ESTEC Noordwijk

Cu toate că citesc deseori despre diverse laboratoare din Statele Unite care se ocupă cu cercetare , nu mă aşteptam să aflu că undeva există un sistem audio care poate să omoare.

Creaţia de mai sus se găseşte într-unul dintre centrele de cercetare ale Agenţiei Spaţiale Europene, situat în localitatea Noordwijk, Olanda. Acesta face parte din LEAF – Large European Acoustic Facility şi reprezintă cel mai mare generator de sunet din Europa. Din păcate, nici un om nu-l  poate auzi la volum maxim dacă îşi doreşte să mai trăiască.

Large European Acoustic Facility Cel mai mare sistem de sonorizareAcest sistem audio are 16,5 metri lungime şi 11 metri înălţime şi a fost creat cu scopul rulării de simulări. Mai precis, aceasta este cea mai bună metodă pentru a genera într-un mediu controlat sunetul aferent lansării un rachete în spaţiu. Puterea maximă de aproximativ 154 de decibeli poate fi atinsă prin împuşcarea de azot în hornul din imaginea de mai sus. Deşi nu cred că şi-ar dori cineva să traiască o altfel de experienţă, în comunicatul agenţiei se detaliază clar faptul că ,,nici un om nu ar putea să supravieţuiască audiţiei la volum maxim” prin acest sistem audio. Din acest motiv, construcţia este realizată din ciment ranforsat şi pereţii sunt acoperiţi cu un strat de epoxidic.

În definitiv, scopul unui astfel de mastodont este de a testa rezistenţa diverselor piese componente şi a sateliţilor care sunt expuşi aceleiaşi puteri în momentul în care sunt lansaţi în spaţiu.

Citește și: