E-Boda Avatar – realitatea virtuală e cadoul perfect de Crăciun [REVIEW]

Compania românească E-Boda a anunțat, săptămâna trecută, lansarea ochelarilor de realitate virtuală E-Boda Avatar, produs disponibil la vanzare cu livrare gratuita in toata Romania pe Carrefour-Online.ro. Noi i-am avut la teste și ne-am bucurat de noua dimensiune a distracției.

Despre realitatea virtuală se vorbește din ce în ce mai mult în ultimul timp. Prima companie care a reușit să popularizeze acest concept și să atragă atenția utilizatorilor, presei și investitorilor, a fost Oculus. În cele din urmă, startupul a fost achiziționat de Facebook, iar acum lucrează în colaborare pentru a face realitatea virtuală o realitate mass-market.

Avatar-casca-Eboda-pentru-realitate-virtuala-1-630x420

Și cei de la Google și-au arătat interesul față de acest gen de tehnologie, lansând, în urmă cu câteva luni, proiectul Google Cardboard, un concept extraordinar de simplist și de interesant. Mai exact, cei de la Google au prezentat o machetă din carton, care vine la pachet cu un set de lentile, care poate fi modelată pentru a creea un dispozitiv de realitate virtuală. Pliezi cartonul, introduci lentilele și apoi folosești smartphone-ul pentru a reda conținut.

Un proiect similar există în dezvoltare și la noi în țară. Este vorba despre Viiwok 3Deva, o cască care folosește aceleași principii.

E-Boda Avatar este un dispozitiv care aplică exact aceleași metode de funcționare, dar principalul său avantaj este faptul că poate fi achiziționat din magazinele din România. De exemplu, îl găsiți în Carrefour-Online.ro, cu livrare gratuită, la prețul recomandat de 299 lei.

Avatar, casca Eboda pentru realitate virtuala (6)

E-Boda Avatar – Introducere

După cum ziceam și mai sus, E-Boda Avatar folosește aceleași principii de funcționare ca și Google Cardboard. Mai exact, este un dispozitiv făcut din plastic, care incorporează două lentile, iar utilizatorul folosește smartphone-ul pentru a se bucura de realitate virtuală. Pentru o experiență de gaming completă, se recomandă și folosirea uni gamepad Bluetooth.

Telefonul trebuie să aibă ecranul de cel puțin 4,7 inch și de maximum 6 inch, iar cu cât rezoluția este mai mare, cu atât experiența de utilizare va fi mai bună. De asemenea, numai utilizatorii de Android se pot bucura, deocamdată, cu adevărat de această tehnologie, deoarece aplicații pentru iOS sau Windows Phone nu prea există.

Gadgetul, la fel ca și restul produselor care poartă numele E-Boda, este produs în China și importat la noi sub brand propriu. E-Boda Avatar a stârnit vâlvă în media românească și ar putea contribui la popularizarea acestei tehnologii printre români.

Avatar, casca Eboda pentru realitate virtuala (5)

E-Boda Avatar – Puncte pro

Designul căștii este foarte plăcut. Ochelarii E-Boda Avatar sunt făcuți dintr-un plastic lucios și pot fi găsiți atât în variantă albă, cât și neagră. Chiar creează impresia de high-tech, în ciuda faptului că tehnologia folosită nu va da pe nimeni pe spate. Ochelarii se fixează pe cap cu ajutorul curelelor ajustabile și dispozitivul nu incomodează cu absolut nimic din punctul acesta de vedere.

Experiența de utilizare este inedită. Am testat atât Oculus Rift (prima versiune) cât și ochelarii Viiwok 3Deva, iar E-Boda Avatar nu este cu nimic mai prejos. Tot ce contează la acești ochelari este performanța smartphone-ului. Aplicațiile sunt drăguțe – RollerCoaster, Lamper, de exemplu – dar pentru ca experiența să fie completă, recomand un smartphone cu ecran cu rezoluție cel puțin HD (1280×720). De asemenea, cei care nu au giroscop incorporat în telefon nu se vor putea bucura la maximum de realitate virtuală, fiindcă jocurile și aplicațiile se bazează pe capacitatea telefonului de a înregistra mișcările capului.

Avatar, casca Eboda pentru realitate virtuala (2)

E-Boda Avatar – Puncte contra

Riscul de a ameți este destul de mare. În primul rând, la început, creierul poate fi derutat de imaginea afișată pe ecran. Aplicațiile împart imaginea în două, iar fiecare lentilă proiectează imaginea individual pentru fiecare ochi, de unde și efectul 3D. Problema este că te simți de parcă te-ai uita foarte aproape la un televizor și, dacă mai și miști din cap pentru a te juca, vei ameți cu ușurință. Recomand folosirea în sesiuni de câte 15 minute pentru jocuri, dar cei care vor să vadă filme nu vor avea probleme de genul.

Lentilele nu pot fi reglate iar asta poate fi problematic pentru persoanele care poartă ochelari cu dioptrii. Fiindcă nu poți rămâne cu ei pe nas, dacă nu ai viziune aproape perfectă, s-ar putea ca totul să fie în ceață în realitatea virtuală.

Avatar, casca Eboda pentru realitate virtuala (3)

E-Boda Avatar – Concluzie

Ochelarii E-Boda Avatar pot fi cadoul perfect de Crăciun. Dacă eu, când eram mic, tot ce îmi doream era o consolă de jocuri cu casete (Terminator, pentru cine își mai amintește) cred că actuala generație de copii va crește așteptând sub brand un dispozitiv de acest gen. Dacă restul companiilor românești vor decide să importe gadgeturi de realitate virtuală, România ar putea deveni prima țară din lume în care realitatea virtuală face parte din realitatea de zi cu zi.

 

Octavian Palade
15:23 17.12.2014
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video