Doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a piratat Fast & Furious 6

Doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a piratat Fast & Furious 6

Un tânăr de 25 de ani din Regatul Unit a fost condamnat, zilele trecute, la 33 de luni de închisoare pentru că a filmat Fast & Furious 6 în cinema.

piraterie condamnare filmare in cinema Fast and furious 6

Zilele trecute s-a confirmat oficial de 25 ani pe numele de Philip Danks din localitatea Walsall, Anglia. Acesta a devenit ,,vedetă” online după ce, anul trecut, a filmat cu propriul iPhone Fast & Furious 6 și a publicat clipul pe Internet.

Situaţia în sine poate ar fi trecut neobservată dacă Danks pe Facebook cu gestul lui cât se poate de ilegal. De ce ai fi tentat să postezi vreodată, oriunde în lumea asta, mesajul: ,,Seven billion people and I was the first. Fuck You Universal Pictures!”?

Gravitatea gestului a crescut în momentul în care a devenit evident că englezul chiar a fost primul care a filmat noul Fast & Furious 6 şi l-a urcat pe Internet pentru a fi descărcat gratuit de către oricine. Cineva trebuia să plătească, în contextul în care, cel mai recent episod din populara franciză cu maşini tunate a ocupat locul al treilea în topul celor mai piratate filme din 2013, cu 7,9 milioane de exemplare luate ilegal de pe internet.

La un studiu mai atent, a ieşit la iveală că filmarea lui Danks în particular a fost descărcată de 780.000 de ori, generând, pentru studioul care a produs filmul, un prejudiciu de 4.1 milioane de dolari. Pentru că era evident că autorul faptei nu s-a îmbogăţit din gestul său inconştient, acesta nu a primit vreo amendă usturătoare. În schimb, a fost condamnat la 33 de luni de închisoare cu executare şi 120 de ore de muncă neplătită în folosul comunităţii.

Revenind la întrebarea iniţială, de ce ai posta aşa ceva pe Facebook? E ca şi cum ai lovi pe cineva cu maşina, ai fugi de la locul faptei, dar te grăbeşti să ajungi acasă că să postezi păţania ta pe Facebook.

Citește și: