Cum vă curăţaţi PC-ul şi preveniţi instalarea de adware şi junkware

Cum vă curăţaţi PC-ul şi preveniţi instalarea de adware şi junkware

Pentru că viruşii nu mai sunt ca pe vremuri, marea problemă acum este să ştiţi cum să scăpaţi de pentru a vă menţine PC-ul rapid.

junkware adware  too_many_toolbars

În 2014, mare problemă nu mai este dată de viruşi care vă strică fotografiile şi muzica, dar există alternative cu efecte la fel de dezastruoase asupra performanţei PC-ului. Este vorba de junkware sau adware, mici utilitare, toolbar-uri sau programe de care nu aveţi nevoie şi cu care vă treziţi instalate fără să înţelegeţi exact de unde au venit. În realitate, cele mai multe dintre ele vin ,,la pachet” cu programe pe care le-aţi instalat cu bună ştiinţă şi de care aveaţi nevoie. Faptul că, după ce aţi instalat Java observaţi că aveţi alt motor de căutare în Chrome sau Firefox plus un toolbar, se datorează în egală măsură lipsei de atenţie la instalare şi faptului că cei de la Oracle vroiau să facă nişte bani de pe urma voastră. În definitiv, fiecare extensie în plus în browser face o treabă foarte bună în a vă monitoriza website-urile pe care le vizitaţi şi a monetiza acele informaţii cu scopul de a vă oferi reclame personalizate.

 

Una peste alta, dacă nu aveţi o experienţă foarte vastă în utilizarea computerului sau măcar nişte noţiuni de bază pe partea de prevenţie, aveţi toate şansele ca motorul vostru de căutare să nu mai fie de mult Google, conexiunea voastră la internet să fie mult mai lentă şi PC-ul vostru să nu se mai comporte ca în tinereţe.  Este foarte probabil şi să cumpăraţi un notebook nou preinstalat cu Windows care să vină încărcat de astfel de progrămele. Partea bună constă în uşurinţa cu care puteţi puteţi preveni instalarea lor şi rapiditatea cu care le puteţi elimina.

kmplayer adware junkware

Fiţi atenţi!

Sună banal şi foarte similar cu afirmaţia unui părinte ce-şi avertizează copilul să nu umble la aragaz. În realitate, acest sfat este cât se poate de practic şi de util, mai ales când aveţi un sistem de operare proaspăt instalat şi vreţi să vă reinstalaţi toate programele cu care sunteţi obişnuiţi.

Trebuie să aveţi grijă atât la website-urile de pe care vă descărcaţi aplicaţiile favorite, cât şi la instalarea respectivelor aplicaţii. Din ce în ce mai multe pagini web sunt bombardate cu butoane inscripţionate cu ,,Download”, când de fapt acelea nu au nici o legătură cu ceea ce căutaţi voi şi sunt doar reclame. De preferat ar fi să căutaţi webste-ul dezvoltatorului programului pe care îl căutaţi şi să îl descărcaţi de acolo. Deşi pagini precum Download.com sau SourceFourge.net par să faciliteze găsirea rapidă a unei colecţii de utilitare necesare într-un singur loc, multe download-uri de pe aceste pagini incorporează alte două sau trei download-uri care vă fac mai mult rău decât bine.

Chiar şi atunci când dedicaţi un volum foarte mare de atenţie sursei aplicaţiilor, este foarte probabil să nu ajungeţi la un kit de instalare ,,curat”. Din acest motiv nu trebuie să daţi click pe accept, next, next, finish fără să aveţi cea mai vagă idee la ce v-aţi dat acordul. Ideal ar fi să ştiţi limba engleză şi să citiţi cea mai mare parte a mesajelor care se perindă prin faţa ochilor. Mai mult decât atât însă, ar fi de preferat să vă obişnuiţi să bifaţi ,,Advanced” sau ,,Custom” la instalare. Doar aşa veţi avea o şansă în plus de a preveni adopţia unui nou motor de căutare în browser-ul vostru de internet. Cuvântul ,,Accept” este foarte important în astfel de situaţii deoarece programele de instalare au început parcă să fie construite pentru a vă păcăli. Sunteţi tentaţi să credeţi că v-aţi dat acordul la lista de termeni şi condiţii a programului pe care l-aţi descărcat, iar în realitate  v-aţi instalat Norton Security Scanner, Google Toolbar, Yahoo Toolbar, Ask Toolbar sau zece mii de alte progrămele de care nu veţi şti cum să mai scăpaţi. Apelarea la o limbă străină pentru diverşi asistenţi de instalare este un alt truc cu consecinţe surpriză. Captura de mai sus am realizat-o când încercam să-mi instalez cea mai recentă versiune de KMPlayer.

Sourcefourge junkware

Unchecky previne instalarea de junkware

Există multe situaţii în care nu contează de unde aţi descărcat un program, pentru că riscaţi oricum să vă servească junkware la instalare. Pentru că trebuie să-l debifaţi şi această acţiune s-ar putea să vă scape dacă nu sunteţi foarte atenţi, există un utilitar care automatizează procesul. Nu este nici pe departe perfect, dar veţi fi surprinşi cât de eficient este în foarte multe situaţii.

Intitulat Unchecky, progrămelul în cauză este gratuit şi poate fi descărcat de la Unchecky.com. Rulează în fundal, nu este vizibil în taskbar, dar îşi face treaba. Când vă aşteptaţi mai puţin, veţi fi întâmpinaţi de un mesaj similar cu cel de mai sus, care vă atrage atenţia că era să vă daţi acordul pentru instalarea a ceva de care nu aveaţi nevoie. Pentru a funcţiona, Uncheky are în spate o bază de date care se actualizează în timp real, dar care nu este niciodată completă. Din acest motiv, cu siguranţă nu înlocuieşte complet nivelul de atenţie pe care insistam mai sus.

Deşi Unchecky poate fi instalat de către orice tip de utilizator, candidatul ideal pentru el constă într-o persoană fără vaste cunoştinţe de IT care poate nici nu ştie engleză. Un pop up atât de agresiv precum cel de mai sus este un avertisment clar că aţi greşit ceva şi că ar trebuie să faceţi click pe butonul celălalt la instalare, fapt evident şi celor care nu înţeleg exact despre ce este vorba.

adwcleaner junkware adware removal

AdwCleaner şi Junkware Removal Tool – soluţii simple şi rapide

Cei mai mulţi antiviruşi ignoră toolbar-urile şi aplicaţiile adware agresive precum Ask Toolbar sau Conduit SearchProtect. Filozofia din spate fiind probabil că, dintr-un punct de vedere, v-aţi dat acordul pentru a le avea instalate, motiv pentru care au tot dreptul să rămână pe sistem. Este efectiv ignorat volumul de titanic de efort implicat în dezinstalarea unui program gen SearchProtect, care vă serveşte extensii pentru fiecare browser de pe sistem, vă schimbă motoarele de căutare implicite şi pagina web de start.

În teorie, aproape de fiecare dată puteţi scăpa de junkware sau adware fără un doar cu răbdare. În practică însă, există nişte utilitare dedicate, actualizate săptămânal, care eficientizează procesul. Două dintre cele pe care le folosesc cel mai des poartă numele de AdwCleaner şi Junkware Removal Tool. Nici unul nu se instalează efectiv pe sistem, deoarece utilitatea sa scade pe zi ce trece, având în vedere rata cu care apar noi astfel de programe maliţioase. Ca urmare, de fiecare dată când vreţi să le folosiţi, descărcaţi-le de pe internet pe PC-ul infectat sau un al doilea PC printr-un click pe aceste link-uri: AdwCleaner or Junkware Removal Tool.

Au o interfaţă incredibil de simplu de folosit. Întregul proces implică doar un pic de răbdare şi câteva click-uri pe Scan şi Clean, eventual un restart de sistem. Astfel de programe nu înlocuiesc sub nici o formă o soluţie antivirus completă, dar în nouă din zece cazuri vă sunt mai utile decât un program care stă în systray, scanează tot ce se petrece pe sistem şi tot nu e eficient.

La ce trebuie să aveţi grijă?

Pentru că internetul este sursa principală pentru probleme de performanţă ale sistemului, precauţia este prima unealtă în a avea un PC rapid. Pe locul doi vin scanările la intervale regulate, săptămânal sau la două săptămâni cu cele două programe descrise mai sus. Aş mai adăuga la respectiva listă Malwarebytes, dar acest utilitar, deşi vă scapă de multe infecţii de tip , nu este la fel de eficient când vine vorba de junkware sau adware precum AdwCleaner. În principiu, toate se complementează unele pe altele şi, ce trebuie să aveţi în vedere, este că un simplu antivirus, indiferent dacă este contra cost sau gratuit, nu mai e suficient. Din acest motiv, la acest capitol v-aş recomanda ceva gen Microsoft Security Essentials pentru Windows 7 sau Windows Defender, incorporat în Windows 8.1. Acestea soluţii de securitate ieşite din Redmond nu ies foarte bine în teste, dar vă protejează de viruşi mai periculoşi şi nici nu consumă foarte multă memorie RAM, dacă le ţineţi în permanenţă active.