Cum face Microsoft bani cu Android: chinezii dezvăluie patentele folosite de americani

Cum face Microsoft bani cu Android: chinezii dezvăluie patentele folosite de americani

Microsoft face bani buni de pe urma Android, chiar dacă nu produce niciun dispozitiv cu acest sistem de operare. Acum, chinezii publică lista cu patentele prin care gigantul american obține bani de la ceilalți producători.

android 4.4 kitkat sony xperia

În 2011, Microsoft vorbea despre soluția de salvare în domeniul tehnologiei: licențiere, nu dare în judecată. Totuși, deși a cerut transparență și mediere, compania nu a vorbit niciodată despre patentele pe care le folosește pentru a obține bani de la companii precum HTC, Huawei, LG și altele care folosesc Android și implicit îi încalcă patentele. Pe fondul achiziției Nokia, și necesitatea aprobării tranzacției în China, astfel de lucruri se află, scrie ArsTechnica.

Microsoft folosește patente pe care le-a obținut în urma licitației de 4,5 miliarde de dolari a Rockstar Consortium, din care face parte. Atunci, portofoliul Nortel a ajuns la acest grup în care mai sunt implicate Apple, BlackBerry, Ericsson și Sony într-o încercare de a lupta cu rivali precum Google, Samsung sau Huawei. Conform Ministerului Chinez pentru Comerț (MCC), Microsoft deține circa 200 de patente necesare construirii unui dispozitiv cu Android.

Interesant aici e că doar Microsoft a avut răbdarea, interesul și resursele alocate pentru a trece prin toate patentele din Android și a decide care e al său și care nu. Sau pentru care are drepturi. Altfel spus, compania și-a asumat, iar chinezii au cerut astfel de dovezi pentru a fi siguri că nu se ajunge la un război al patentelor și mai acut acum de când Microsoft are Nokia și va dori să aibă succes cu această divizie.

MCC a publicat două liste de patente atribuite Microsoft. Cea mai mare cuprinde 310 astfel de produse (disponibilă aici), iar cea mică este redusă la puțin peste 100 (disponibilă aici). Lista mai mare este împărțită pe trei categorii după cum urmează: 73 de patente sunt „standard-esențiale“ și sunt implementate în smartphone-uri, alte 127 de patente susține Microsoft că sunt deja în Android și categoria non-SEP cuprinde 68 de cereri pentru diverse patente și 42 pe care le are deja.

Aproape un miliard de dolari din Android în conturile Microsoft

Microsoft solicită, în general, între 5 și 10 dolari per dispozitiv cu Android de la producători precum HTC, Asus, LG, Huawei și alții. Se ajunge însă la o sumă destul de mare, de aproximativ un miliard de dolari (până la două miliarde), deși până acum n-a fost confirmată oficial. Aceste acorduri pe care le încheie americanii presupun că producătorii pot folosi Android, și implicit patentele cu probleme, iar Microsoft nu îi dă în judecată și cere daune imense, cum a făcut Apple cu Samsung.

Patentele de care dispune Microsoft acoperă domenii precum afișarea conținutului într-un browser, ținând cont de dimensiunea ecranului, localizarea și urmărirea unui utilizator prin rețelele wireless sau un sistem de control parental. De asemenea, mai sunt unele care acoperă căutarea locală, pe dispozitiv, și un sistem de gestionare a recurenței evenimentelor.

ArsTechnica ia în calcul că dacă astfel de companii mari, care au un portofliu consistent de patente, ar fi mai transparente, atunci s-ar ajunge la dezvoltarea unui mediu mai bun pentru dezvoltarea tehnologică. Desigur, banii n-ar mai fi la fel de mulți. Anul trecut, Microsoft a spus că 50% din dispozitivele cu Android sunt create de companii care au încheiat astfel de acorduri de licențiere. Acum, procentul urcă până aproape de 70%, conform ultimelor estimări.